Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Elektronsko cestninjenje (e-vinjete) po sistemu "plačaj po porabi"

2250 OGLEDOV 26 KOMENTARJEV

Stanje danes (2A):

- Letna vinjeta 110,00 EUR

- Mesečna vinjeta 30,00 EUR

- Tedenska vinjeta 15,00 EUR

 

Za občasne voznike torej ni paketa, ki bi bil primeren za njihovo priložnostno vožnjo iz točke A v točko B na najbolj varen in okolju prijazen način. Z uvedbo e-vinjetnega sistema postaja popolnoma izvedljiv sistem cestninjenja »pay-per-use« s plačilom po dejanski uporabi AC sistema. Če danes voznika z letno vinjeto dan uporabe AC stane 0,30 EUR, potem bi enodnevna uporaba voznika stala npr. 1 EUR. V izogib različnim zlorabam sistema, bi ta cena veljala za npr. prvih 5 uporab (5 dni) vsak mesec – torej po progresivni lestvici. Uporaba 6-10 dni na mesec bi ceno dvignila na npr. 1,50 EUR/dan, vsi nadaljnji dnevi uporabe do izteka meseca pa npr. 2,00 EUR/dan.

 

Primer:

5 voženj = 5 EUR

10 voženj = 5 EUR + 5x 1,50 EUR = 12,50 EUR

30 voženj = 12,50 EUR + 20x 2,00 EUR = 52,50 EUR/mesec (logično, ker sistem ni namenjen rednim uporabnikom).

Z vsakim koncem meseca se kvote resetirajo in tarifiranje se začne znova po progresivni lestvici.

 

To bi pomenilo, da se razbremenijo lokalne ceste, voznikom pa omogočite normalno rabo AC križa brez nesorazmerno dragih nakupov vinjet (letnih, mesečnih ali tedenskih).

 

69 glasov

20 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 29 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M Miha Škorc 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


13. 4. 2021

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

V zvezi s podanim predlogom je potrebno uvodoma pojasniti, da gre pri vinjetnih sistemih cestninjenja v vsakem primeru za pavšalno plačilo cestnine glede na čas uporabe cestninske ceste, kar pomeni, da se lahko v določenem obdobju veljavnosti posamezne vrste vinjete opravi neomejeno število voženj po cestninskem omrežju. Načrtovani sistem elektronske vinjete bo sicer omogočil digitalizirano in deloma pravičnejše plačilo cestnine za uporabo cestninskih cest, se bo pa z vzpostavitvijo sistema elektronske vinjete cestnina še vedno plačevala glede na čas uporabe cestninske ceste in ne po dejansko prevoženi razdalji. Zaračunavanja cestnine glede na dejansko prevoženo razdaljo v načrtovanem sistemu ni mogoče zagotoviti niti v tehničnem smislu. V veljavi bodo tako še vedno ostale enake vrste elektronskih vinjet (tedenska, mesečna in letna), spremenjen bo zgolj način zaračunavanja, saj bo klasično vinjeto v obliki nalepke, ki se prilepi na vetrobransko steklo vozila, nadomestila elektronska vinjeta v obliki digitalnega zapisa, ki bo vezana na registrsko tablico vozila. Nakup elektronske vinjete bo še vedno možen na klasičnih prodajnih mestih, novost pri nakupu elektronske vinjete pa bo možnost nakupa preko spleta, kar bo za marsikoga poenostavilo postopek nakupa. Dodatna prednost za uporabnike bo tudi veljavnost letne elektronske vinjete, ki bo vezana na 365 dni od dneva nakupa. Veljavnost tako ne bo več vezana na koledarsko leto kot v obstoječem sistemu klasične vinjete, kar pomeni, da bodo lahko uporabniki v vsakem primeru izkoristili celotno obdobje veljavnosti vinjete.

Na osnovi predhodno navedenih razlogov in podanih obrazložitev ugotavljamo, da vašega predloga ni možno realizirati v okviru načrtovanega sistema cestninjenja.

Komentarji