Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Dom za brezdomce

469 OGLEDOV 5 KOMENTARJEV

V Sloveniji je večje število brezdomcev. Ena od rešitev, da bi imeli vsaj streho nad glavo so prazne vojašnice, ki so nam ostale po odhodu JLA iz Slovenije. Z nekaj vloženimi den. sredstvi, bi se dalo urediti, da bi bile primerne za bivanje tistih, kateri imajo streho pod milim nebom.

36 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 29 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M macca 6 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


11. 3. 2024

Odziv Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Ministrstvo se zaveda naraščanja problema brezdomstva v Sloveniji in s tem povečane potrebe, da se na izzive brezdomnih odgovori celovito in sistematično. V 2024 bo zato ministrstvo v sodelovanju z Inštitutom Republike Slovenije za socialno varstvo pripravilo prvo nacionalno strategijo boja proti brezdomstvu. Predvidevamo, da bo strategija podala definicijo brezdomstva in orisala oblike podpor za različne skupine brezdomnih.

Glede na navedeno pojasnjujemo, da bo ministrstvo prejeto pobudo o preureditvi vojašnic za reševanje bivanjske problematike brezdomnih in možnosti njene uveljavitve (pregled primernosti prostorov in možnost njihove preureditve) dodatno preučilo v okviru priprave nacionalne strategije.

Dodajamo še, da ministrstvo problematiki brezdomcev posebno pozornost posveča v okviru sofinanciranja socialnovarstvenih programov, s katerimi se zagotavlja profesionalna in strokovna obravnava ranljivih skupin oseb. V letu 2023 je ministrstvo na področju brezdomstva sofinanciralo 23 programov in zanje namenilo nekaj več kot 2,2 milijona evrov. Programi na področju brezdomstva vključujejo sprejemališča, dnevne centre in nastanitvene programe (zavetišča za brezdomce, zavetišča s prenočitvenimi kapacitetami odprtega tipa, nastanitvena stanovanjska podpora) kot tudi informacijske in svetovalne programe s terenskim delom. V manjšem obsegu ministrstvo sofinancira tudi programe, namenjene preprečevanju oziroma preventivi na področju brezdomstva.

Komentarji