28. 1. 2011
Odziv Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
Odločitev o tem, da se lahko nek aditiv uporablja v živilih ni v pristojnosti posamezne države članice EU, ampak je to določeno s predpisi EU. Vsak aditiv, ki se lahko doda v živilo mora ustrezati merilom čistosti, njegova uporaba v živilu pa mora biti tehnološko upravičena. Na nivoju EU je področje aditivov urejeno z direktivami in uredbami. Uredbe so za države članice v celoti zavezujoče, direktive pa morajo države članice v celoti implementirati v svoj pravni red. Na nivoju EU so aditivi, ki se lahko dodajo v živila urejeni s tremi krovnimi direktivami, in sicer z direktivo o sladilih, barvilih in z direktivo o aditivih za živila razen barvil in sladil. Tudi merila čistosti, katerim morajo ustrezati aditivi, so na nivoju EU predpisani v treh krovnih direktivah. V Sloveniji je področje konzervansov, ojačevalcev arom in tudi ostalih funkcijskih razredov aditivov urejeno s Pravilnikom o aditivih za živila (Uradni list RS, št. 100/2010) in s Pravilnikom o merilih čistosti za aditive (Uradni list RS, št. 72/2010). Zaradi varovanja zdravja ljudi je treba varnost aditivov, ki se uporabljajo v živilih za prehrano ljudi, oceniti še preden se dajejo na trg EU. S sprejetjem Uredbe št. 1331/2008 Evropskega parlamenta in Sveta o vzpostavitvi skupnega postopka odobritve za aditive za živila, arome za živila in encime za živila se vzpostavlja za odobritev teh treh kategorij snovi učinkovit, časovno omejen in pregleden postopek, ki omogoča prost pretok na trgu EU. V skladu z okvirom za oceno tveganja v zvezi z varnostjo živil, ki ga določa Uredba 178/2002 mora biti odobritev za dajanje teh snovi v promet podeljena šele po neodvisni znanstveni oceni. Tej oceni, za katero je odgovorna Evropska agencija za varnost hrane (EFSA), mora slediti odločitev o obvladovanju tveganja, ki jo sprejme Komisija s sprejetjem uredbe po regulativnem postopku, ki je zavezujoča v vseh državah članicah. Evropska komisija je v letu 2010 s sprejetjem Uredbe Komisije (EU) št. 257/2010 določila program za ponovno oceno varnosti aditivov za živil, ki so bili v EU odobreni pred 20. januarjem 2009. Ta program izvaja EFSA, prednostna pa se izvaja na področju barvil. Ne moremo se strinjati z vašo navedbo, da Slovenija ne skrbi za zdravje svojih državljanov in ne izvaja ukrepov, s katerimi se zagotavlja varnost živil, ki se prodajajo na našem trgu. Na območju Slovenije je s strani inšpekcijskih služb, ki delujejo v okviru Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in Ministrstva za zdravje zagotovljen reden nadzor nad živili, ki so v prometu. Kot članica EU pa smo dolžni spoštovati načela prostega pretoka varnih in kakovostnih živil.