Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Poziv: odprtje kolesarskih trgovin - uvrstitev med nujne trgovine (essentials)

863 OGLEDOV 5 KOMENTARJEV

Spoštovani.

Prepričani smo, da v zadnjih dneh nismo edini, ki potrebujemo Vašo pomoč. Pridružujemo se pobudam Trgovinska zbornice Slovenije (TZS), ki pozivajo k odprtju neživilskih trgovin. Po dobrih dveh mesecih zaprtja smo mnogi pred popolnim zlomom. Pomoč je nezadostna, saj imamo poleg stroškov dela tudi stroške nabav, najemnin in mnogi tudi kreditov.

V tokratnem sporočilu vas pozivamo, da kolesarske trgovine znova uvstite med nujne (en. essentials). Zaradi prihajajočih višjih temperatur opažamo skokovit porast povpraševanja.

Kolesarjenje je pomemben člen urbane mobilnosti, hkrati tudi krepi psihofizično zdravje. V prvem valu smo že bili deležni posebne obravnave in pomembno prispevali k blaženju negativnih učinkov epidemije na splošno populacijo. Enako so ravnale tudi mnoge države po svetu. Podobne pobude se pojavljajo tudi sedaj. Primer poziva nemške kolesarske industrije: www.sazbike.de

Nekaj značilnosti kolesarskih trgovin:

- Pretežno gre za poslovalnice manjše od 300 m2 s sorazmerno nizko frekvenco obiska (cca. 50-100 obiskovalcev na dan). Logistično je relativno enostavno omejiti število kupcev, ki so lahko naenkrat v trgovini, saj je blizu običajnemu vzorcu.

- Kolesarske trgovine so ozko specializirane in imajo zelo jasno poslanstvo. Posledično k nam zahajajo samo stranke, ki imajo jasno izražen interes. Običajno tudi ne delujemo v sklopu velikih centrov, kjer je veliko ljudi, ampak na obrobju mest.

- Smo izjemno pomembne za aktivno mobilnost. Veliko ljudi danes opušča vožnjo z avtomobili predvsem na kratki razdalje. Na drugi strani je rekreacija populacije izjemno pomembna, ne samo v času krize, saj zmanjšuje psihične pritiske in blaži stiske, ampak tudi kot najbolj množična rekreativna dejavnost državljanov.

Gospodarski vidik v času pandemije:

Kolesarske trgovine smo zelo odvisne od sezone. V pomladnem obdobju dosežemo skoraj 70% letnega prometa. Žal se ti meseci pokrivajo z ukrepi za zajezitev pandemije in nastaja izjemna gospodarska škoda. Subvencije nas žal ne bodo rešile, saj naslavljajo zlasti socialne transferje. Tudi krediti niso rešitev, saj jih ne bomo mogli odplačati. Velik del naših stroškov je povezan z nabavami, ki se planirajo tudi po 6-12 mesecev vnaprej. Posledično imamo velike zaloge neplačanega blaga, ki bo že konec maja postalo neaktualno.

Če v spomladanskim mesecih ne uspemo prodati dovolj bomo prišli v zimski čas, ki za nas pomeni mrtvo sezono, brez denarnih zalog. To pomeni, da dejavnost ne bo preživela, oz. bo zelo prizadeta. Dvomesečni zimski “lockdown” nas je še dodatno izčrpal.

Smo pomemben člen v nabavni verigi, med tovarnami in kupci. Samo s spletno prodajo ni mogoče pokriti potreb kupcev, saj gre za tehnični izdelek, ki potrebuje svetovanje. Mnogi manjši trgovci tudi niso tako informacijsko napredni in so ob vse dohodke.

Čimprejšnje odprtje kolesarskih trgovin je za nas izjemnega pomena!

Rešitev:

Uvrstite kolesarske trgovine med nujne.

Z veseljem bomo sledili Vašim navodilom za preprečevanje širjenja okužbe, saj cenimo Vaše napore in jih podpiramo.

Nasvidenje na spletu, v trgovini ali na kolesu.

45 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 28 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S Sergej Kaučevič 4 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


19. 2. 2021

Odziv Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo

Dne 13. februarja 2021 je stopil v veljavo Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 20/21, v nadaljevanju: Odlok), v katerem se izjeme, za katere je dovoljeno opravljanje dejavnosti, širijo na opravljanje trgovinske dejavnosti ne glede na vrsto blaga in prodajno površino.

Opravljanje trgovinske dejavnosti, kot jo ureja zakon, ki ureja trgovino in med katere spadajo kolesarske trgovine so v 1. točki 3. člena Odloka določene kot izjeme ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom s pogojem testa.

Ponujanje in prodajanje blaga je torej dovoljeno pod pogojem, da zaposleni, ki izvajajo ponujanje in prodajanje blaga in storitev enkrat tedensko izvedejo testiranje na virus SARS-CoV-2 s hitrimi antigenskimi testi (v nadaljevanju: test HAGT) ali z metodo verižne reakcije s polimerazo (v nadaljevanju: test PCR), pri čemer lahko ponujanje in prodajanje blaga in storitev opravljajo le zaposleni, ki imajo negativni rezultat testa.

Testiranje pa ni potrebno osebi, ki:

  • predloži negativni rezultat testa na virus SARS-CoV-2 s testom PCR ali testom HAG, ki ni starejši od 24 ur,
  • ima potrdilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim dokazuje, da je od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer preteklo najmanj 7, MODERNA 14 in AstraZeneca 21 dni,
  • ima potrdilo o pozitivnem rezultatu testa PCR ali testa HAGT, ki je starejši od 21 dni, vendar ni starejši od šest mesecev, ali
  • ima potrdilo zdravnika, da je prebolela COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev.

Poleg zgoraj navedenega je ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom dovoljeno ob upoštevanju navodil iz petega odstavka 2. člena Odloka, ki omejuje število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, in sicer na 30 kvadratnih metrov na posamezno stranko ali na eno stranko, če je poslovni prostor manjši od 30 kvadratnih metrov. V kolikor gre za ponujanje in prodajanje blaga v trgovskih centrih, morajo imeti ločen vhod in izhod za stranke.

Prav tako je potrebno zagotoviti minimalni možni stik s potrošniki v skladu s sprejetimi navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), redno prezračevanje ali ventilacijo prostorov, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom ter strankam omogočiti razkuževanje rok pred vstopom in ob izstopu iz prostorov.

Komentarji