Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Obvezna oprema vozila

2206 OGLEDOV 6 KOMENTARJEV

Rezervne žarnice (sijalke). Na večini novih avtomobilov jo lahko zamenja samo usposobljena oseba. Pri LED in aktivnih žarometih je to delo za servis. Če pregori žarnica, avto parkiramo in pokličemo aisistenco oz. pomoč na cesti. Vsako vozilo ima veliko različnih vrst žarnic. Mislim, da ni potrebno voziti s sabo žarnic, kot obvezno opremo.

Prva pomoč. Veljavnost ima 5 let. Se po petih letih res pokvari, če je hermetično zaprta?

Rezervno kolo ali komplet za popravilo pnevmatik. To je dodatna teža vozila, kar pomeni več emisij. Če se predre lahko pokličemo pomoč na cesti. To mora biti stvar izbire voznika, če raje vozi rezervno kolo s sabo ali raje pokliče avto asistenco.

Poleg varnostnega trikotnika in varnostnega brezrokavnika bi bilo smiselno tudi za osebna vozila predpisati gasilni aparat.

31 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 28 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR J JanezT 4 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


1. 3. 2021

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

Ministrstvo uvodoma pojasnjuje, da je obvezna oprema vozil v cestnem prometu določena v 4. členu Pravilnika o delih in opremi vozil (Uradni list RS, št. 44/13, 36/14, 69/15, 44/17 in 75/17 – ZMV-1; v nadaljnjem besedilu: Pravilnik). Zakon o motornih vozilih (ZMV-1) (Uradni list RS, št. 75/17 in 92/20  ZPrCP – E) je Pravilnik že razveljavil, a mu podaljšal uporabo, v kolikor ni v nasprotju z zakonom. Ministrstvo je zato že pristopilo k pripravi novega pravilnika, ki bo poslan tudi v javno razpravo in bo tako pripravljen v skladu z novimi ugotovitvami in prejetimi predlogi.

Na konkretna vprašanja pa ministrstvo podaja naslednje odgovore.  

V zvezi z rezervnimi žarnicami, ki predstavljajo tudi del obvezne opreme vozil v cestnem prometu, je v 10. členu Pravilnika navedeno, da mora komplet rezervnih žarnic  vsebovati žarnice z žarilno nitko za najmanj polovico žarničnih mest podvojenih zunanjih svetlobnih in svetlobno–signalnih naprav in po eno žarnico z žarilno nitko za zunanja nepodvojena žarnična mesta, pri katerih je mogoča zamenjava samih žarnic. Pravilnik torej zahteva samo rezervne žarnice z žarilno nitko in ne za vire svetlobe v sodobnejših svetilkah in žarometih (npr. LED). Kot že napisano, bo pa ta zahteva ponovno preučena ob pripravi novega pravilnika.

V zvezi s kompletom za prvo pomoč za vozila ministrstvo pojasnjuje, da Pravilnik ne določa roka trajanja celotnega kompleta za prvo pomoč, ampak ga pogojuje z veljavnim rokom uporabe zahtevanega sterilnega materiala.

Ta vsebina je v 9. točki Priloge I, ki določa:

»Komplet za prvo pomoč mora biti higiensko vzdrževan, zahtevani sterilni materiali pa v nepoškodovani zaprti embalaži in z veljavnim rokom uporabe ter nazivom in ostalimi podatki v slovenskem jeziku.«

To pomeni, da če je sterilni material s pretečenim rokom uporabe zamenjan za novega, ki zadošča zahtevam za sterilne materiale, komplet za prvo pomoč ustreza zahtevam Pravilnika. Zamenjava celotnega kompleta tako ni zahtevana niti potrebna, vsak posameznik pa se sam odloči, ali bo zamenjal samo del vsebine ali celoten komplet prve pomoči.

Roke uporabe sterilnih materialov pa predpisujejo proizvajalci posameznih predmetov kompleta za prvo pomoč in take določbe ne more urejati  Pravilnik. Glede odgovora o roku veljavnosti sterilnih materialov tako Ministrstvo za infrastrukturo ni pristojno.

V zvezi z rezervnim kolesom (običajnim ali zasilnim) ali ustrezno napravo ali pripomočkom, ki predstavljajo tudi del obvezne opreme vozil v cestnem prometu, Ministrstvo za infrastrukturo pojasnjuje, da to obvezo določajo že predpisi, ki urejajo odobritve vozil in jih morajo upoštevati proizvajalci vozil pri dajanju vozil na trg.

V zvezi z gasilniki pa Pravilnik v tretji alineji prvega odstavka 4. člena že določa gasilnik kot obvezno opremo vozil  v cestnem prometu za vozila za javni prevoz potnikov, avtobuse in tovorna vozila. Glede na to, da skoraj v nobeni državi članici Evropske unije gasilnik ni predpisan kot del obvezne opreme vozila v cestnem prometu, Ministrstvo za infrastrukturo tega ni predpisalo za vsa vozila. Kot že napisano, bo ta zahteva ponovno preučena ob pripravi novega pravilnika.

Komentarji