Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Zakon o kajenju

1448 OGLEDOV 66 KOMENTARJEV

Pišem, da bi se dodalo v zakon o kajenju še dodatek, ki bi urejal kajenje v večstanovanjskih objektih.

Imamo velik problem s spodnjimi sosedi kateri so verižni kadilci, z vedno prisotnim pepelnikom poln ogorkov.

Če živimo res v demokratični deželi bi moralo veljati, pravice ene osebe segajo tocno do meje, kjer se začnejo druge osebe.

Ne zahtevam od nobenega, da neha kaditi, vendar naj kadi, da ne vpliva na življenje oziroma zdravje drugega.

Pri nas je to prišlo tako daleč, da smo primorani, sploh v toplih dneh zapustiti stanovanje in kdaj prespati pri starših. Ne samo, da stanovanje smrdi odurno ampak nas že po pol ure od intenzivnega vonja začnejo ščemeti oci in celo solziti in tudi v nosnem pretinu nas močno peče.

Ker sem siguren, da nismo edini s tem problemom, apeliram vlado, da to zakonsko uredi. Absurdno se mi zdi, da bi moral sam se preseliti zaradi krivde drugih.

69 glasov

43 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 29 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR P Priko 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


23. 8. 2021

Odziv Ministrstva za zdravje

Kajenja v večstanovanjskih objektih Zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov (UL RS, št. 9/17 in 29/17) ne ureja, saj bi bil nadzor nad  takšno prepovedjo v praksi zelo težko izvedljiv. Od pristojnih inšpektorjev bi se zahtevalo nadziranje zasebnih stanovanj, v katera pa je vstop mogoč le na podlagi odločbe sodišča, saj so le ta skladno z Ustavo RS nedotakljiva. Zato ocenjujemo, da predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Prepoved kajenja v zasebnih večstanovanjskih objektih lahko lastniki stanovanj uredijo v okviru hišnega reda in na ta način določijo pravila, ki bodo veljala za posamezno stavbo.   

Vsekakor pa je dokazano, da je pasivno kajenje škodljivo in da ni količine tobačnega dima, ki bi bila še varna. Tega se kadilci premalo zavedajo in so včasih neupravičeno nestrpni do ljudi, ki jih prosijo, naj ne kadijo v njihovi bližini.

Res pa je, da je kajenje bolezen odvisnosti in da marsikateri kadilec ne more preprosto prenehati s kajenjem, zato v Sloveniji veliko pozornosti posvečamo preprečevanju začetka kajenja pri mladih; pomoči pri prenehanju kajenja in ozaveščanju ljudi, da kajenje močno škodi njihovemu zdravju kot tudi zdravju pasivnih kadilcev ob njih.

Za uspešno opustitev kajenja so v Sloveniji kadilcem na voljo različne vrste brezplačne pomoči. Financira jih ZZZS in so dostopni vsem zainteresiranim brez potrebe po predhodni napotitvi osebnega zdravnika. Kadilcem sta v integriranih Centrih za krepitev zdravja in Zdravstveno vzgojnih centrih (CKZ/ZVC) v zdravstvenih domovih po Sloveniji dostopni dve vrsti obravnav, skupinsko in individualno svetovanje za opuščanje kajenja. Njihov namen je udeležence motivirati in jim pomagati pri opuščanju kajenja. Udeleženci pridobijo strokovno pomoč pri premagovanju telesne in duševne zasvojenosti z nikotinom ter stresa v procesu opuščanja kajenja. Skupinsko in individualno svetovanje izvajajo diplomirane medicinske sestre, v zadnjem času pa tudi psihologi. Ti pomoč nudijo v obliki t.i. ukrepov za spremembo vedenja. V času pandemije covid-19 centri delujejo z omejitvami in se prilagajajo sproščanju ukrepov.

Podpora pri opuščanju kajenja pa je na voljo tudi na brezplačni anonimni telefonski številki 080 2777, ki je objavljena na vsaki cigaretni škatlici in s financiranjem Ministrstva za zdravje deluje v okviru NIJZ. Strokovnjaki na telefonski številki so na voljo vsak dan, tudi med vikendi in prazniki med 7. in 10. uro ter med 17. in 20. uro.

Informacije o opuščanju pa tudi na spletni strani NIJZ Skupaj za zdravje: https://www.skupajzazdravje.si/kategorija/opuscanje-kajenja/«

Komentarji