Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Odprtje avtošol in možnost opravljanja vozniških izpitov

1341 OGLEDOV 25 KOMENTARJEV

Predlagam, da se omogoči odprtje avtošol in opravlanje vozniških izpitov, saj ti ne predstavlajo nevarnosti za okužbo, ker se lahko zagotovi varnost.

31 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR 1 1234567890 4 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


5. 3. 2021

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

Vlada Republike Slovenije je skladno z Odlokom o omejitvah in načinu izvajanja ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 20/21), ki je začel veljati 13. februarja 2021, uporabljati pa se je začel 15. februarja 2021, sprostila izvajanje ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozi, pri čemer je določila omejitve in način izvajanja tovrstnih storitev. Na podlagi navedenega odloka je izvajanje usposabljanja kandidatov za voznike motornih vozil in vozniških izpitov, pod določenimi pogoji, omogočeno od 15. februarja 2021 dalje.

V veljavnem Odloku o omejitvah in načinu izvajanja ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 27/21) je določeno, da je usposabljanje kandidatov za voznike motornih vozil v šolah vožnje in izvajanje vozniških izpitov (teoretični in praktični del vozniškega izpita) dovoljeno le ob upoštevanju sprejetih priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (v nadaljnjem besedilu: NIJZ) za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2, ki so objavljena na spletni strani NIJZ https://www.nijz.si/sl/sproscanje-ukrepov-covid-19, in pod pogojem, da osebe, ki izvajajo ponujanje in prodajanje blaga in storitev, enkrat tedensko izvedejo testiranje na virus SARS-CoV-2 z metodo verižne reakcije s polimerazo (test PCR) ali s hitrimi antigenskimi testi (test HAG) in imajo negativni rezultat testa.

Enako velja tudi za potrošnike, kjer je določeno, da se lahko usposabljanja za voznike motornih vozil in vozniškega izpita udeležijo le, če predhodno opravijo testiranje na virus SARS-CoV-2 s testom PCR ali testom HAG in osebi, ki izvaja ponujanje in prodajanje blaga in storitev, predložijo negativni rezultat testa, ki ni starejši od sedmih dni.

Osebam, ki izvajajo ponujanje in prodajanje blaga in storitev, in potrošnikom, testiranja ni treba opraviti, če:

  • imajo dokazilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim dokazujejo, da je od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni ali proizvajalca Moderna najmanj 14 dni oziroma od prejema prvega odmerka cepiva proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni,
  • imajo potrdilo o pozitivnem rezultatu testa PCR ali testa HAG, ki je starejši od 21 dni, vendar ne starejši od šest mesecev, ali
  • imajo potrdilo zdravnika, da so prebolele COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev.

Potrdila o testiranju se upoštevajo, če so bila izdana v državi članici Evropske unije ali državi članici schengenskega območja ali pri organizacijah oziroma pri posameznikih v tretjih državah, ki jih Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (v nadaljnjem besedilu: NLZOH) prepoznata kot ustrezne in so objavljeni na spletni strani NLZOH.

Enaki ukrepi bodo veljali tudi v obdobju od 6. marca do vključno 12. marca 2021, kar je sprejela in  potrdila Vlada Republike Slovenije na 60. redni seji, ki je potekala 3. marca 2021.

Komentarji