Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Enaka pomoč študentom z rezidentstvom

3902 OGLEDOV 19 KOMENTARJEV

Predlagam vladi da enakopravno pomaga tudi študentom ki so davčni zavezanci RS, ki nimajo stalnega prebivališča, ampak imajo rezidentstvo v RS. Ker prispevajo enako kot ostali študentje, živijo, delajo študirajo in plačajo davke v Sloveniji, ampak zaradi davčne zavezanosti Sloveniji, ne dobijo nobene pomoči od matične države.

221 glasov

16 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 28 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR E Elena1998 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


2. 3. 2021

Odziv Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport

V treh protikoronskih paketih, prvič že maja lani, je Vlada Republike Slovenije poskrbela za enkratni solidarnostni dodatek v višini 150 evrov študentkam in študentom s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji.

Do dodatka v sedmem protikoronskem paketu, ki je stopil v veljavo januarja letos, so bili do enkratnega solidarnostnega dodatka upravičeni študentke in študenti, ki imajo v tekočem študijskem letu stalno prebivališče v Republiki Sloveniji in se izobražujejo po javnoveljavnih študijskih programih, ki se izvajajo v Republiki Sloveniji na rednem in izrednem študiju, in na dan 19. oktobra 2020 niso bili vključeni v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje na podlagi Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (14., 15., 16., 17., in 25. člen).

Z osmim protikoronskim paketom pa so postali do dodatka upravičeni tudi študenti s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, ki se v študijskem letu 2020/2021 izobražujejo na tujih visokošolskih zavodih po ustreznem tujem študijskem programu, in na dan 19. oktobra 2020 niso bili vključeni v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje na podlagi 14., 15., 16., 17. in 25. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2) so po Zakonu o dodatnih ukrepih za omilitev posledic COVID-19 (Uradni list Republike Slovenija, številka 15/21).

Zahvaljujemo se vam za vašo pobudo, ki jo bomo vsekakor temeljito proučili in se, glede na okoliščine ter možnosti, odločili o njeni realizaciji.

Komentarji