Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

odprtje dejavnosti

610 OGLEDOV 4 KOMENTARJI

glede na to, da so odprti frizerji ipd., lahko vlada tudi odpre:

-->pedikerje(1 stranka na naročeno uro)

-->gostilne(naj dajo gostinci mize na 1,5 do 2m razdalje)

-->osnovne in srednje šole

36 glasov

3 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 33 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR D d3spirit 32 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


28. 1. 2021

Odziv Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport

Prejeli smo vašo pobudo, v kateri predlagate, da se odprejo osnovne in srednje šole. Na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport se zavedamo, da je prvi in glavni prostor za izobraževanje učencev in dijakov zagotovo šola, vendar pa žal izobraževanje v šolskih prostorih ob trenutnih epidemioloških razmerah povsod in za vse ni mogoče.

Pri odločitvi za prehod šolanja na daljavo sredi oktobra nas je v prvi vrsti vodila skrb za zdravje otrok, učenk in učencev, dijakinj in dijakov ter vseh zaposlenih v vzgojno-izobraževalnih zavodih.

Zaradi razmer, povezanih s Covid-19, je bilo tako spomladi kot tudi v jesenskih mesecih odločeno, da se izobraževanje iz šolskih prostorov prestavi na daljavo, saj v šolah kljub vsem predvidenim ukrepom nismo več zmogli zagotavljati varnega okolja za vse udeležence izobraževanja. S to odločitvijo izobraževanja nismo ukinili, pač pa smo glede na situacijo spremenili način, na katerega izobraževanje poteka.

Izvajanje vzgojno-izobraževalnega procesa na daljavo se prilagaja razmeram, povezanimi s Covid-19, šole sprotno in redno prejemajo podrobnejša navodila, priporočila, usmeritve s strani MIZŠ, ZRSŠ, inšpektorata, NIJZ, s katerimi si vsi skupaj prizadevamo, da vzgojno-izobraževalni proces poteka čim bolj nemoteno.

Kot je znano, so v torek, 26. januarja, otroci prve triade v devetih statističnih regijah znova pričel pouk v šolskih klopeh. Ob izboljšanju epidemiološke slike bomo sledili vladnemu Načrtu sproščanja ukrepov ob pojenjanju pandemije Covid-19, ki predvideva, da se na polju vzgoje in izobraževanja ukrepi sproščajo na naslednji način:

  • ko je dosežena t. i. rdeča faza (pod 1350 okužb/1200 hospitaliziranih bolnikov s COVID-19, pri čemer se upošteva sedemdnevno povprečje odkritih okužb s COVID-19) je predvideno odprtje vrtcev in šol za 1. triado po tako imenovanem modelu C ;
  • ko je dosežena t. i. oranžna faza (pod 1000 okužb/1000 hospitaliziranih bolnikov s COVID-19, pri čemer se upošteva sedemdnevno povprečje odkritih okužb s COVID-19) je predvideno, da se v šole vrnejo preostali razredi osnovnih šol, pa tudi zaključni letniki srednjih šol po modelu C, na fakultetah bodo možni izpiti in seminarji z udeležbo do deset ljudi ;
  • ko je dosežena t. i. rumena faza (pod 600 okužb / 500 hospitaliziranih bolnikov s COVID-19) je predviden prihod vseh dijakov in študentov k pouku oziroma na predavanja, odprli bi se dijaški in študentski domovi. Pri tej fazi še ni odločeno, ali bo sproščanje potekalo po regijah ali za vso državo hkrati.;
  • ko je dosežena t. i. zelena faza (pod 300 okužb) je predvidena odprava vseh omejitev na polju vzgoje in izobraževanja ter športne dejavnosti.

Zavedamo se, da šolanje na daljavo ne more v celoti nadomestiti izobraževanja v razredu, vendar je v dani situaciji zagotovo to najbolj optimalna rešitev izvedbe in organizacije izobraževalnega procesa, ki ne vpliva na spremembe šolskega koledarja.

Komentarji