Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Cepljenje za covid19, odgovornost proizvajalca za stranske učinke

2172 OGLEDOV 60 KOMENTARJEV

Predlagam da se v zakon napiše, da proizvajalci covid19 cepiv odškodninsko odgovarjajo za stranske učinke zaradi cepiva. Tako bi se povečalo zaupanje ljudi v cepljenje.

130 glasov

16 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 38 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR Erazem Lipovina 134 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


23. 5. 2022

Odziv Ministrstva za zdravje

V skladu s 53.a členom Zakona o nalezljivih boleznih (Uradni list RS, št. 33/06 – uradno prečiščeno besedilo, 49/20 – ZIUZEOP, 142/20, 175/20 – ZIUOPDVE, 15/21 – ZDUOP in 82/21) ima oseba, ki ji je z obveznim cepljenjem nastala škoda na zdravju, ki se kaže v resnem in trajnem zmanjšanju življenjskih funkcij, pravico do odškodnine.

Odgovornost za škodo, ki nastane zaradi neustrezne kakovosti zdravila, ki je predmet zagotavljanja iz proračunskih sredstev (v izrednih razmerah) oziroma poslovne donacije, nosi imetnik dovoljenja za promet z zdravilom, kadar je škoda posledica njegovega ravnanja. Kadar škoda nastane v distribuciji zdravila, nosi odgovornost za škodo distributer zdravila.

Zakon o zdravilih tako ne ureja morebitne odškodninske odgovornosti imetnika dovoljenja za promet z zdravilom ali proizvajalca zdravila za škodo, ki bi nastala zaradi zdravila, ki je v skladno z dovoljenjem za promet in pri katerem ni bila ugotovljena neustrezna kakovost zdravila.

Pri tem je treba opozoriti, da Zakon o zdravilih ne posega na področje odškodninske odgovornosti zdravnikov zaradi kršitve pojasnilne dolžnosti, ki jo ureja Zakon o pacientovih pravicah, ter splošne odškodninske odgovornosti imetnika dovoljenja za promet oziroma proizvajalca po pravilih splošne odškodninske odgovornosti.

Komentarji