Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Dodatek študentom zaposlenim v zdravstvu

1327 OGLEDOV 11 KOMENTARJEV

Glede na preobremenjenost z delom in protikoronske pakete pomoči, predlagam da le-tudi študentje, ki so zaposleni v zdravstvu na podlagi študentskega servisa in izvajajo delo enako, kot redno zaposleni bojo deležni denarnih nadomestil in pomoči od strani države.

 

Vsi zaposleni študentje v zdravstvu.

54 glasov

4 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 44 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR G Gagi 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


23. 5. 2022

Odziv Ministrstva za zdravje

V Republiki Sloveniji, v času epidemije ni bilo vzpostavljenega enotnega sistema financiranja t.i. covid dodatkov, zato je URSZR sledila praksi določitve upravičencev do dodatkov po takrat veljavnem 66. členu Zakona o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije COVID-19 (Uradni list RS, št. 80/20, 152/20 – ZZUOOP, 175/20 – ZIUOPDVE, 203/20 – ZIUPOPDVE, 15/21 – ZDUOP, 112/21 – ZIUPGT in 206/21 – ZDUPŠOP) in 115. členu Zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 (Uradni list RS, št. 175/20, 203/20 – ZIUPOPDVE, 15/21 – ZDUOP, 51/21 – ZZVZZ-O, 57/21 – odl. US in 112/21 – ZIUPGT), za prostovoljce, ki so bili v času epidemije vključeni ali vpoklicani v opravljanje nalog na področju zaščite, reševanja in pomoči. Navedeni prostovoljci so naloge opravljali prostovoljno, torej za to niso bili plačani, ampak jim je bil, prav zaradi neposredne nevarnosti za njihovo zdravje izplačan dodatek za izpostavljenost nevarnosti in posebne obremenitve.

URSZR je s sprejemanjem in pregledom zahtevkov za upravičence do dodatka po 77. členu ZDUPŠOP (do vključno februarja 2022), pridobila nove podatke o tem, da so vključeni dijaki in študenti prejemali za delo plačila, v različni višini po ustanovah:

  1. Ustanove so v urno postavko za plačilo dela posameznega dijaka ali študenta vključili tudi dodatek za neposredno delo s pacienti oziroma uporabniki, obolelimi za COVID-19, kot ga določa 56. člen Zakon o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic COVID-19 (Uradni list RS, št. 152/20, 175/20 – ZIUOPDVE, 82/21 – ZNB-C, 112/21 – ZNUPZ, 167/21 – odl. US in 206/21 – ZDUPŠOP).
  2. Nekateri dijaki in študentje za opravljeno delo niso prejeli nikakršnega plačila. Njihovo delo se je upoštevalo kot (obvezna) praksa v okviru izobraževanja.
  3. Za izvajanje testiranja na okužbo s koronavirusom, kakor tudi cepljenje proti COVID-19, ki so ga izvajale zasebne zdravstvene ustanove, so te prejele posebna proračunska sredstva, za pokrivanje celotnega postopka izvedbe testiranja ali cepljenja, tudi za plačilo izvajalcem, med njimi tudi dijakov in študentov, ki so bili v to vključeni.
  4. Tudi zdravstveno osebje v javnih ustanovah, za izvajanje navedenega testiranja in cepljenja, ni prejelo posebnih dodatkov iz naslova nevarnosti in posebne obremenitve.
  5. Mnogi ostali prostovoljci (npr. zaposleni, upokojenci, brezposelni), ki so bili tudi vključeni za pomoč zdravstvu in socialno-varstvenih ustanovah, kakor tudi v pomoč pri izvajanju testiranja in cepljenja, niso upravičeni do dodatka po 77. členu ZDUPŠOP, niti niso prejeli nikakršnega plačila za delo.

Zaradi navedenih dejstev so bili določeni kriteriji o upravičencih do dodatka, s čimer se bo lahko zagotavljala kasnejša revizijska sled. Odločeno je bilo, da do dodatka, na podlagi 77. člena ZDUPŠOP, ni upravičen:

  • prostovoljec, ki ni pripadnik sil za zaščito, reševanje in pomoč oz. nima statusa dijaka ali študenta,
  • če je dijak ali študent opravljal naloge tehnične ali administrativne pomoči v drugih prostorih, ki nima zveze z neposredno celostno oskrbo bolnikov, cepljenjem ali testiranjem,
  • če je dijak ali študent zaradi opravljanja nalog ali dela prejel t. i. covid dodatek,
  • če je bil dijak ali študent za svoje delo plačan.

Komentarji