Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z nezadostno podporo

Brezplačno cepljenje proti covid 19 za vse najbolj ranljive skupine

1190 OGLEDOV 41 KOMENTARJEV

Upoštevaje vse dane pripombe in res nekoliko ponesrečenemu predlogu, tega spreminjam in ga dajem v obravnavo. Že vnaprej se zahvaljujem za Vaš vnovični premislek in vašo podporo. 

RS pripravlja nacionalno strategijo cepljenja proti covid-19. Predvideno je, da bo cepljenje za prebivalce prostovoljno in brezplačno. Glede na to, in ker bo odločitev osebna, bi po moji oceni morala biti odločitev odgovorna tako napram sebi, kot tudi do drugih. Nekaj prebivalcev se ne bo moglo cepiti, ker so del rizične skupine, ki se iz določenih razlogov ne morejo ali to ne želijo iz različnih razlogov. Zaradi tega predlagam, da se v strategijo vključi možnost, cepljenja tudi tistim, ki izrazijo željo po cepljenju in spadajo prav tako v najbolj rizično skupino pa še niso v kategoriji prvih predvideniih za cepljenje. V mislih imam predvsem mlajše prebivalce, ki bi prišli "na vrsto" kasneje, imajo pa več pridruženih bolezni ali so imunsko neodporni, sktatka spadajo med najbolj ogrožene. 

Tako se bomo izognili situacije, kot je sedaj pri brezplačnem cepljenju proti gripi, ko je cepiva zmanjkalo v nekaj dnevih in do njega ne morejo tudi tisti, ki cepljenje resnično potrebujejo.

5 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 40 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR D DaNamBoBolje 53 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • ZADNJA SPREMEMBA
  • KONEC OBRAVNAVE

Popravki predloga

Verzija predloga z dne, 11. 12. 2020 | 00:32:30

Opredelitev posledic zavrnitve brezplačnega cepljenja proti covid 19

RS pripravlja nacionalno strategijo cepljenja proti covid-19. Predvideno je, da bo cepljenje za prebivalce prostovoljno in brezplačno. Glede na to, in ker bo odločitev osebna, bi po moji oceni morala biti odločitev odgovorna tako napram sebi, kot tudi do drugih. Nekaj prebivalcev se ne bo moglo cepiti, ker so del rizične skupine, ki se iz določenih razlogov ne morejo. Glede na objavljene ankete pa se kar nekaj prebivalcev ne bo želelo cepiti, ocenjujem iz načelnih razlogov.

Zaradi tega predlagam, da se v strategijo vključi obveza, da se morajo tisti, ki opravljajo delo v sektorjih dela, kjer prihaja do pogostih stikov z rizičnimi skupinami (zdravstveni in socialni zavodi) za nadaljnje delo, izkazati s potrdilom o cepljenju, za del populacije, ki bi cepljenje neupravičeno zavrnila pa predlagam, da protikoronski paketi pomoči ne veljajo.

V kolikor strategija tega ne bo vsebovala predlagam, da se cepljenje opredeli kot plačljivo in se tako omogoči cepljenje tistim, ki se dejansko želijo cepiti in takojšnje brezplačno za ranljive skupine. Tako se bomo izognili situacije, kot je sedaj pri brezplačnem cepljenju proti gripi, ko je cepiva zmanjkalo v nekaj dnevih in do njega ne morejo tudi tisti, ki cepljenje resnično potrebujejo.

Komentarji