Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Vinjeta

824 OGLEDOV 4 KOMENTARJI

Dan danes se vse vrti okoli covida,prav je tako in smiselno je sprejemati ukrepe,a ena stvar me je pritegnila.Nihče se še nikoli ni vprašal,glede nato da imamo gibanje omejeno,kaj bo z vinjetami.Smiselno bi bilo da se leta podaljša za nekaj mesecev.Res da delovni migranti se dnevno vozijo po avtocestah a nas ki imamo omejeno gibanje res ni malo.V tej smeri tudi pričnite kaj razmišljati.Lep pozdrav HROVAT M.

37 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 35 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M Matjaž H. 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


12. 1. 2021

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

Uvodoma je potrebno poudariti, da se z vinjeto plačuje pravica do uporabe cestninskih cest za določen čas, ne glede na to, koliko kilometrov vozilo dejansko opravi po cestninskih cestah, oziroma koliko časa dejansko uporablja cestninsko cesto. Kljub določenim omejitvam gibanja, so v času omejitvenih ukrepov z namenom preprečevanja širjenja nove koronavirusne bolezni COVID-19 veljale številne izjeme, ko je bilo gibanje med občinami oziroma regijami vseeno dovoljeno (npr. odhod na delo, skrb za družinske člane, obisk zdravnika) in so uporabniki lahko uporabljali cestninsko omrežje.

Poleg tega so ročnosti posameznih vrst vinjet stvar zakonske materije, kar pomeni, da ni mogoče podaljševati veljavnosti vinjet, brez da bi se spremenila področna zakonodaja. Kakršnekoli spremembe področne zakonodaje v času, ko že poteka prodaja vinjet za leto 2021, ne bi bile smiselne oziroma racionalne, tako iz časovnega, kot tudi stroškovnega in organizacijskega vidika.

V zvezi z omejitvenimi ukrepi, ki so bili s strani Vlade Republike Slovenije sprejeti zaradi preprečevanja širjenja epidemije COVID-19, je potrebno poudariti, da si Ministrstvo za infrastrukturo na več različnih načinov prizadeva omiliti negativne posledice za prebivalstvo, žal pa navedenega, zaradi predhodno navedenih razlogov, ni možno realizirati v okviru podanega predloga.

Komentarji