Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Predlog spremembe Uredbe o sistemih brezpilotnih zrakoplovov

1041 OGLEDOV 10 KOMENTARJEV

Uredba o sistemih brezpilotnih zrakoplovov v 6. členu za letenje v razredu 5 (do vključno 5 kg) z letalskim modelom dovoljuje na področjih I. (področje brez objektov in ljudi) in II. (področje s pomožnimi objekti, ni ljudi) in ne dovoljuje v področju III. (področje s pretežno stanovanjskimi in poslovnimi objekti).

 

Droni s tehnološkim razvojem niso več samo sredstvo prostočasne dejavnosti temveč postajajo uporabno orodje. K temu prispevajo sistemi za stabilnost letenja in visokoresolucijske kamere.

 

Z dronom je mogoče preveriti stanje antenskih sistemov na strehah, solarnih ogrevalnih sistemov, panelov solarnih elektrarn, stanje dimnikov, poškodb kritine po neurjih, stanje visokih dreves itd. Uporaba drona je manjše tveganje za zdravje ljudi kot plezanje na višino.

 

Predlagam spremembo uredbe na način, da se dovoli letenje v področju III. pod pogojem, da se to dovoljuje na lastnem zemljišču ali zemljišču s soglasjem in prisotnostjo lastnika s pogojem, da se vzleti in pristane na tem zemljišču oziroma vertikalne meje zemljišča ni dovoljeno preleteti.

27 glasov

6 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR J Janez Novak 5 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


22. 12. 2020

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

Pristojnost urejanja področja brezpilotnih zrakoplovov je bila dodeljena Evropski uniji s sprejemom Uredbe (EU) 2018/1139 Evropskega Parlamenta in Sveta z dne 4. julija 2018 o skupnih pravilih na področju civilnega letalstva in ustanovitvi Agencije Evropske unije za varnost v letalstvu, Izvedbene uredbe Komisije (EU) 2019/947 z dne 24. maja 2019 o pravilih in postopkih za upravljanje brezpilotnih zrakoplovov (v nadaljnjem besedilu: Uredba 2019/947/EU) in Delegirane uredbe Komisije (EU) 2019/945 z dne 12. marca 2019 o sistemih brezpilotnega zrakoplova in operatorjih sistemov brezpilotnega zrakoplova iz tretjih držav (v nadaljnjem besedilu: Uredba 2019/945/EU).

Za doseganje skladnosti z zahtevami Uredbe 2019/947/EU in Uredbe 2019/945/EU pa je treba opredeliti nekatere dodatne nacionalne ukrepe.

Z sprejemom Uredbe o izvajanju Izvedbene uredbe Komisije (EU) o pravilih in postopkih za upravljanje brezpilotnih zrakoplovov, ki je v zaključni fazi potrjevanja na Generalnem sekretariatu Vlade RS, bo Uredba o sistemih brezpilotnih zrakoplovov (Uradni list RS, št. 52/16 in 81/16 – popr.) prenehala veljati.

Komentarji