Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Postavitev pametne prometne signalizacije

754 OGLEDOV 13 KOMENTARJEV

Predlagam, da se tam kjer je smiselno postavi pametna prometna signalizacija, ki oznake oziroma omejitve prilagaja razmeram.

Recimo omejitev 30 km/h okrog šol je marsikje prenizka ko so počitnice ali ponoči, ko šola ne dela, če je cesta normalno pregledna.

Kot sam opažam se marsikje postavlja zelo neživljenjska prometna signalizacija tudi samo zato, da razna redarstva lahko potem na ta račun polnijo mestne in občinske proračune. Prometna signalizacija bi morala biti v prvi vrsti namenjena varnosti v prometu, ne zaslužkarstvu!

35 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 20 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR D dronyx 19 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


25. 1. 2021

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

Pravilnik o prometni signalizaciji in prometni opremi na cestah, ki je v veljavi od leta 2015 dalje, opredeljuje prometno signalizacijo s katero se lahko označi čas v katerem izrecna odredba velja, če ta ne velja stalno. Te rešitve so vzpostavljene tako za stalno prometno signalizacijo (klasični prometni znaki), kakor tudi za spremenljivo prometno signalizacijo, ki je aktivna v času veljavnosti prometnega znaka. Veljavni predpisi s področja cest torej omogočajo postavljanje »pametne prometne signalizacije«, s katero se lahko označi časovno veljavnost postavljene signalizacije, lahko pa vsebina signalizacije tudi časovno spreminja (nevarnost->omejitev) in s tem prometni znak velja samo v času prikaza vsebine.  

Podlaga za postavljanje prometne signalizacije so prometne ureditve, ki jih odrejajo upravljavci cest. Rešitev posamezne prometne ureditve mora izhajati iz pravil cestnega prometa ter dejanskega stanja ceste in stanja v območju ceste. Pomemben vidik pri odrejanju prometnih ureditev predstavljajo tudi nova dognanja na področju prometne varnosti, ki obsegajo metode in ukrepe za zmanjšanje tveganja udeležencev v prometu s katerimi se preprečuje poškodbe in izgube življenj v prometnih nesrečah.

Zmanjšanje obsega prometne signalizacije na cestah ni dopustnost ampak zahteva aktualne regulative na področju prometne signalizacije. Prej omenjeni pravilnik opredeljuje, da se nove rešitve, ki jih omenjeni predpis prinaša realizirajo v prehodnem 10- letnem obdobju, kjer naj bi se odstranila vsa nepotrebna prometna signalizacija in začele v celoti uporabljati nove rešitve.

Racionalnost prometnih ureditev in posledično tudi obseg prometne signalizacije na cestah je odvisna od kreativnosti in strokovnosti upravljavcev cest, ki o tem odločajo. Takšni pristopi k novim rešitvam pa zahtevajo od udeležencev cestnega prometa višji nivo prometne kulture, kjer se bo vsak ravnal po osvojenih pravilih in spoznanjih in ne zgolj po zaznanem prometnem znaku, ki označuje neko nevarnost ali prepoved oziroma omejitev.    

Komentarji