Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Hišna številka

1318 OGLEDOV 8 KOMENTARJEV

Hišna številka naj bo vidna! Dostavo na dom sploh v teh časih izvaja že en kup dostavnih služb in ker ljudje ki naročajo nimajo hišnih se številk ubogi dostavljalci vrtijo z kombiji po ulici ter sprašujejo kje kdo živi.

39 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 22 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR J johi 42 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


15. 12. 2020

Odziv Ministrstva za okolje in prostor

Zakon o določanju območij ter o imenovanju in označevanju naselij, ulic in stavb (Uradni list RS, št.  25/08) določa načine in postopke določanja območij in imen naselij, imen ulic, določanje hišnih številk ter označevanje naselij, ulic in stavb. V 31. členu so določene dolžnosti lastnika stavbe oziroma upravnika stavbe in sicer:

  1. Lastnik stavbe oziroma upravnik stavbe, če ima stavba upravnika, mora tablico s hišno številko in imenom naselja oziroma ulice:
    1. namestiti na vidnem mestu stavbe najpozneje v treh mesecih po prejemu obvestila o določitvi hišne številke,
    2. vzdrževati in dotrajano tablico nadomestiti z novo, če oznaka ni več razvidna,
    3. odstraniti tablico takoj, ko prejme obvestilo o ukinitvi hišne številke, če tablica še obstaja,
    4. pri preštevilčenju stavb iz 29. člena tega zakona eno leto imeti nameščeni obe tablici z jasno oznako, katera je stara in katera nova oznaka stavbe.
  2. Stroške nabave, namestitve in vzdrževanja ter nadomestitve tablice s hišno številko z novo zaradi uničenja oziroma obrabe krije lastnik stavbe oziroma upravnik stavbe, če ima stavba upravnika. Pravilnik o ureditvi vprašanj pri določanju območij naselij, določanju hišnih številk in poteka ulic ter o označevanju ulic in stavb (Uradni list RS, št. 76/08) v 11. členu določa mesto namestitve tablice s hišno številko in sicer:
    1. Tablico s hišno številko se namesti na tisto stran stavbe, kjer se iz ulice dostopa do stavbe.
    2. Stavba ima lahko več tablic z isto hišno številko, če je to potrebno zaradi orientacije v prostoru.
    3. Tablico s hišno številko se praviloma namesti 3 m od tal.

Nadzor nad izvajanjem Zakona o določanju območij ter o imenovanju in označevanju naselij, ulic in stavb opravlja inšpektor, pristojen za nadzor nad izvajanjem zakonov in drugih predpisov o geodetski dejavnosti (geodetski inšpektor). Geodetski inšpektor odloča o prekrških za kršitve tega zakona in na njegovi podlagi izdanih predpisov kot prekrškovni organ v skladu z zakonom, ki ureja prekrške.

Iz zapisanega izhaja, da je za fizično označitev stavbe s hišno številko in vidnost hišne številke dolžnost, menimo, da tudi interes, lastnika stavbe oziroma upravnika stavbe v primeru večstanovanjskih stavb.

Komentarji