Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Denar za oklepnike v zdravstvo,ekonomijo-gospodarstvo,socialo,razvoj in kulturo

634 OGLEDOV 6 KOMENTARJEV

Namesto,da vlada v teh težkih časih financira oklepnike,naj denar porabi za normalno življenje :zdravstvo,gospodarstvo,sociala,skrb za starejše,kulturo,znanost,šport...

 

42 glasov

6 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 20 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR D Drava 8 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


22. 12. 2020

Odziv Ministrstva za obrambo

Zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski 2021-2026, ki je v stopil v veljavo dne 12.12.2020, je Državni zbor sprejel 19. novembra 2020. Z navedenim zakonom se zagotavlja sredstva za uresničevanje najpomembnejših investicij v Slovenski vojski v letih od 2021 do 2026, ki pomenijo vzpostavljanje in zagotavljanje ključnih vojaških zmogljivosti, ki so določene s splošnim dolgoročnim programom razvoja in opremljanja Slovenske vojske in srednjeročnimi obrambnimi programi.

Dejstvo je, da se je od gospodarske krize pred desetimi leti finančna sredstva za investicije v Slovenski vojski drastično zmanjševalo. Še leta 2010 je bilo za vojaške investicije v proračunu države namenjenih 136,9 mio. evrov, od leta 2011 pa so sredstva upadala. Manjši dvig je opazen po letu 2017. Letos smo (po sprejetem rebalansu proračuna) za investicije za Slovensko vojsko namenili 48,3 mio. evrov: Za leto 2021 pa s pomočjo sprejetega zakona načrtujemo 100 mio. evrov za najpomembnejše investicije v Slovenski vojski. S tem se bo začela postopno izboljševati pripravljenost Slovenske vojske za nacionalno obrambo, Republika Slovenija pa bo na ta način izpolnjevala tudi obveznosti, ki jih je prevzela s podpisom Severnoatlantske pogodbe. S tem bomo začeli postopoma prevzemati pričakovani sorazmerni del odgovornosti za zagotavljanje varnosti v sistemu kolektivne obrambe.

Napetosti v mednarodnem varnostnem okolju se po desetletjih spet povečujejo, tudi na račun hitrega tehnološkega napredka in globalizacijskih učinkov. Tudi Slovenija je lahko izpostavljena številnim grožnjam. Izkušnje iz preteklosti, begunska kriza leta 2015, kažejo na potrebo po uporabi zaščitnih in obrambnih zmogljivosti v zelo kratkem času, kar pa se ne da zagotoviti na hitro. V hitro spreminjajočem se varnostnem okolju pa ostajajo obrambni sistem in oborožene sile temeljno zagotovilo varnosti in stabilnosti.

Usklajena krepitev in razvoj vseh bistvenih podsistemov države (zdravstvenega, socialnega, obrambnega, varnostnega, gospodarskega …) je predpogoj za uspešen razvoj države. S sprejetima proračunoma za leto 2021 in 2022 so zagotovljena sredstva tudi za ostale dejavnosti – zdravstvo, gospodarstvo, socialo, skrb za starejše. Vlaganja v modernizacijo Slovenske vojske ne bodo zato v ničemer okrnila ali zmanjšala proračunskih sredstev za navedene dejavnost, zato predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Komentarji