Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Cena vinjete nižja zaradi neuporabe Covid19 - lock downa ali podaljšanje le te za čas lock down-a

1496 OGLEDOV 20 KOMENTARJEV

Pozdravljeni,

zanima me ali bo (in če ne - zakaj ne) Dars podaljšal veljavnost vinjete za čas, ko smo imeli lock down zaradi Covid19 in nismo mogli uporabljati avtocest - kar smo plačali oz. naj temu primerno zniža ceno pri nakupu nove vinjete. Zgodba se lahko ponovi in to velja tudi za ta čas.

Torej ali bo Dars podaljšal veljavnost vinjete ali bo cena nižja zaradi lock downa?

 

109 glasov

9 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 20 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR K Katk 15 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


8. 12. 2020

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

V zvezi s podanim predlogom je potrebno uvodoma pojasniti, da gre pri vinjetnih sistemih cestninjenja v vsakem primeru za pavšalno plačilo cestnine glede na čas uporabe cestninske ceste, kar pomeni, da se lahko v določenem obdobju veljavnosti posamezne vrste vinjete opravi neomejeno število voženj po cestninskem omrežju. Navedeno pomeni, da v praksi posamezni uporabniki cestninskega omrežja prevozijo različno število voženj oziroma kilometrov po cestninskem omrežju, ne glede na dejstvo, da je cena posamezne vrste vinjete za vse enaka.

Strinjamo se, da se v obdobju veljavnosti ukrepov v zvezi s preprečevanjem posledic epidemije korona virusa v določeni meri zmanjšuje tudi možnost vožnje uporabnikov po omrežju avtocest in hitrih cest, vendar je potrebno v zvezi s tem pojasniti, da v vsakdanjem življenju lahko najdemo veliko število podobnih primerov, ki bi se jih lahko obravnavalo po istem principu, vendar ta pristop ni vedno primerljiv med posameznimi ukrepi in ga zaradi različnih razlogov žal ni mogoče vsakič udejanjiti v praksi. V okviru trenutno veljavne zakonodaje žal niso predvidena podaljšanja veljavnosti letnih vinjet oziroma možnost uvedbe popusta na ceno letne vinjete, poleg tega je potrebno omeniti tudi dejstvo, da kakršnekoli spremembe področne zakonodaje v kratkem vmesnem času do vzpostavitve sistema elektronske vinjete, katerega vzpostavitev se načrtuje za 1. 12. 2021, ne bi bile smiselne oziroma racionalne, tako iz časovnega, kot tudi iz stroškovnega ter organizacijskega vidika.

V zvezi z omejitvenimi ukrepi, ki so bili s strani Vlade Republike Slovenije sprejeti zaradi preprečevanja širjenja korona virusa, je potrebno poudariti, da si Ministrstvo za infrastrukturo na več različnih načinov prizadeva omejiti negativne posledice za prebivalstvo, žal pa navedenega, zaradi predhodno navedenih razlogov, ni možno realizirati v okviru podanega predloga.

Komentarji