Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Obvezen tečaj Sloveščine

2675 OGLEDOV 148 KOMENTARJEV

Dostikrat vidim v Ljubljani in drugod da tujci ki živijo v Sloveniji, predvsem Srbi, Bosanci in Albanci neznajo osnov Sloveščine, ga kaj prašaš "neznam ja jezika" in nimajo tudi spoštovanje do našega jezika in do nas državljanov Slovenije.

V nekaterih osnovnih šolah se tudi že uveljavlja Albanščina kot uradni jezik. Tistega ki je to omogočil bi ga blo treba zapret v najstrožje varovan zapor.

156 glasov

29 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 20 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR H HotPiston 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


25. 5. 2021

Odziv Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Z vidika pristojnosti Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pa predlagatelja lahko seznanimo z zakonskimi določbami Zakona o urejanju trga dela (Uradni list RS, št. 80/10, 40/12 – ZUJF, 21/13, 63/13, 100/13, 32/14 – ZPDZC-1, 47/15 – ZZSDT, 55/17, 75/19, 11/20 – odl. US, 189/20 – ZFRO in 54/21; v nadaljevanju: ZUTD), ki za brezposelne osebe določajo zahtevo po znanju slovenskega jezika. Znanje slovenskega jezika brezposelna oseba izkaže s pridobitvijo javno veljavnega spričevala o uspešno opravljenem izpitu iz znanja slovenskega jezika na ravni A1, ZUTD pa taksativno določa tudi, v katerih primerih se šteje, da brezposelna oseba navedeni pogoj izpolnjuje.

Z dnem 27. 12. 2019 je začel veljati Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o urejanju trga dela (Uradni list RS, št. 75/19; ZUTD-E), ki je z namenom učinkovitejšega vključevanja tujih brezposelnih oseb na trg dela in v ukrepe aktivne politike zaposlovanja za državljane tretjih držav (to so državljani držav, ki niso članice EU, EGP ali Švicarske konfederacije) določil dodaten pogoj za vodenje v evidenci brezposelnih oseb pri Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje (v nadaljevanju: zavod), in sicer v obliki zahteve po znanju slovenskega jezika na ravni A1 (tj. vstopna raven). Za izpolnitev navedenega pogoja znanja slovenskega jezika ZUTD določa 12-mesečni rok od prve prijave državljana tretje države v evidenco brezposelnih oseb (zakon določa v katerih primerih se tek roka prekine). V primeru neizpolnitve navedenega pogoja v zakonsko določenem roku zavod brezposelno osebo preneha voditi v evidenci brezposelnih oseb; izjema od tega pravila je predvidena le za prejemnike denarnega nadomestila, ki so do slednjega upravičeni tudi po izteku 12-mesečnega roka za izpolnitev pogoja in ki so v takšnem primeru iz evidence črtani šele po prenehanju denarnega nadomestila za brezposelnost (če izpita ne opravijo do prenehanja prejemanja denarnega nadomestila).

Za državljane drugih držav članic EU, EGP in Švicarske konfederacije pa se vključitev v tečaj in pristop k izpitu iz znanja slovenskega jezika na ravni A1 določata kot dodaten način aktivnega iskanja zaposlitve; vključitev v tečaj in pristop k izpitu iz znanja slovenskega jezika se določita v zaposlitvenem načrtu.

Komentarji