Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Predmet v šoli

742 OGLEDOV 12 KOMENTARJEV

Obvezno bi bilo potrebno v OŠ vključiti predmete z obsegom vsaj 3 ure/teden:

* spoštovanje, odgovornost in bonton,

* odnosi,

* pridobivanje in trošenje financ.

 

36 glasov

3 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 20 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M M2612 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


24. 11. 2020

 

Odziv Zavoda RS za šolstvo

Posamezni elementi, kot ste jih zapisali, so že vključeni in smiselno upoštevani v posameznih predmetih, ki se izvajajo v osnovni šoli. Elementi kot so spoštovanje, odgovornost, bonton, odnosi pa izhajajo tudi iz ciljev vzgoje in izobraževanja, ki so določeni v področni zakonodaji, zato so sestavni del pedagoških načel učiteljevega dela. Spoštovanje, odgovornost in kulturo komuniciranja šole razvijajo znotraj obveznega in razširjenega kurikuluma ter skozi dejavnosti v okviru različnih projektov. Omenjene elemente vsebujejo tudi posamezni izvedbeni šolski dokumenti, kot na primer vzgojni načrt in pravilnik šolskega reda.

Tudi finančno opismenjevanje je vključeno v posamezne predmete in je opredeljeno v učnih načrtih, kjer se učenci sistematično srečujejo z elementi finančne pismenosti. Znotraj različnih  aktivnosti razširjenega programa šole razvijajo kompetenco podjetnosti kot eno izmed načel vzgojno izobraževalnega dela.  Na šolah se izvajajo projekti, ki spodbujajo veščine podjetnosti, med katerimi je tudi finančna in druge pismenosti.

Na Zavodu RS za šolstvo smo prav tako zasnovali program usposabljanja Spodbudno in varno učno okolje, katerega namen je podpreti učitelje in druge strokovne delavce v šolstvu za sistematičen pristop h krepitvi odnosne kompetence, čustvene in socialne pismenosti ter vključujoče klime na ravni razreda in šole.

V okviru rednih strokovnih srečanj in strokovnih usposabljanj, ki jih izvaja Zavod Republike Slovenije za šolstvo se izvajajo tudi programi usposabljanja izobraževalcev glede finančnega izobraževanja, tako so učiteljem dostopna različna didaktična gradiva s področja finančnega izobraževanja ter nabor priročnikov za delo v razredu.

Komentarji