Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Oprostitev plačila oskrbe v domu starejših

1315 OGLEDOV 3 KOMENTARJI

Nekaj sorodnikov se je obrnilo na Srebrno nit s prošnjo, da vam predlagamo, da vključite v 5. korona zakon tudi nadomestilo za plačilo oskrbe v domu starejših iz sredstev korona zakona in da bi bili tisti sorodniki, ki v času pandemije koronavirusa vzamejo sorodnike domov (ker za njih zaradi možnosti okužbe in primanjkljaja vseh storitev zaradi kadrovske stiske v domu pomanjkljivo skrbijo) oproščeni plačila oskrbnine.

Torej sorodniki vzamejo svojca začasno domov in so v tem času oproščeni plačila oskrbnine in domu starejših prihodek za tega svojca zagotovite s pomočjo korona 5 zakona. Tako ste uredili v času razglašene epidemije, a situacija je danes podobna, le epidemija ni razglašena ...

75 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 20 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR B Biserka MM 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


19. 2. 2024

Odgovor Ministrstva za solidarno prihodnost

Ker v svoji pobudi omenjate t.i. korona zakon, naj uvodoma pojasnimo, da je sicer bilo sprejetih veliko ukrepov za odpravljanje posledic epidemije SARS-CoV-2, trenutno pa ni v pripravi zakonodaje, ki bi predvidevala kakršnakoli sredstva za kritje izgub na ta račun. 

Trenutno veljavna zakonodaja - Pravilnik o metodologiji za oblikovanje cen socialno varstvenih storitev (Uradni list RS, št. 87/06, 127/06, 8/07, 51/08, 5/09 in 6/12) v 11. členu predvideva, da se za čas, ko je uporabnik napoten na bolnišnično zdravljenje, zdraviliško zdravljenje ali je iz drugih razlogov odsoten, cena kategorije oskrbe, v katero je uporabnik razvrščen, s prvim dnem odsotnosti zniža za stroške živil, če je odsotnost najavljena najmanj 2 dni prej, če odsotnost ni bila najavljena, pa od drugega dne odsotnosti dalje. 

Ker se ministrstvo zaveda problematike, ki jo v svoji pobudi omenjate, smo prvotno, v okviru Nacionalnega izvedbenega načrta za obdobje 2023–2025 za uresničevanje ciljev Resolucije o nacionalnem programu socialnega varstva 2022-2030 med drugim pripravili predlog ukrepa, ki predvideva vračilo dela prispevka za plačilo stroškov oskrbnine uporabnika z motnjo v duševnem razvoju v starosti od 18 do 26 let, ki je usmerjen v program vzgoje in izobraževanja ter vključen v storitev institucionalnega varstva v zavodu za usposabljanje, za primere ponavljajoče občasne odsotnosti zaradi bivanja v domačem okolju. Gre za ukrep, ki predvideva spremembo Uredbe o merilih za določanje oprostitev pri plačilu socialnovarstvenih storitev, in sicer za storitvi institucionalno varstvo in pomoč družini na domu. Predviden ukrep je bil zasnovan v želji, da bi vsaj družine mladostnikov, ki so še vedno udeleženi v procesu izobraževanja, finančno razbremenili, podobno kot je področje urejeno tudi v zakonodaji Ministrstva za vzgojo in izobraževanje.  Ministrstvo je namreč zagovornik deinstitucionalizacije, pri kateri je posamezniku čim dalj omogočeno bivanje doma, kasneje pa namesto stalnega bivanja v instituciji omogočena kombinacija bivanja v instituciji in domačem okolju. Pri tem je potrebno povedati, da ni pomembno, ali je razlog za daljšo, ponavljajočo odsotnost iz institucije epidemija ali zgolj želja preživeti nekaj časa z domačimi.  

Na ministrstvu se zavedamo, da bi bilo potrebno tovrsten ukrep sprejeti tudi na drugih področjih institucionalnega varstva, zato si bomo vsekakor prizadevali, da se to področje uredi, žal pa za uvedbo tega ukrepa trenutno ni predvidenih proračunskih sredstev. 

Komentarji