Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

ločitev zasluženih in "zaslužnih" pokojnin

675 OGLEDOV 3 KOMENTARJI

najprej in najpomembneje - nikomur se nič ne doda in nič ne odvzame !

sedanji zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju pozna le eno blagajno, v katero se stekajo sredstva, kot je določeno v različnih zakonih. iz te blagajne se pa plačujejo tako pokojnine, ki so zaslužene z polno ali delno delovno (pokojninsko) dobo, vdovske pokojnine, invalidske, pokojnine za zaslužne športnike, kulturnike, vojake ..in ker je zbranih sredstev premalo, iz državnega proračuna vsako leto država v to blagajno nakaže znatna sredstva, ki "gredo za pokojnine". In zato ima država vedno argument , zakaj so potrebne reforme pokojninskega sistema

moj predlog je , da se pokojninska blagajna očisti vseh "zaslužnih" pokojnin. In se iz nje izplačujejo le pokojnine tistim , ki so vanje vplačevali (delovna doba , starostniki, vdovske , morebiti invalidi), za vse ostale prejemnike pa gredo sredstva iz proračuna.

Šele po tem bi se dejansko videlo, koliko sredstev se porabi za dejanske pokojnine in ali je teh sredstev res premalo, da jih je potrebno doplačevati iz proračuna. Tistim, katerim je država iz kakršnih koli razlogov dodelila zaslužno ali večjo pokojnino, pa naj gredo ta plačila iz proračuna.

Še enkrat – nihče naj ne dobi konec meseca manj ali več, kot po sedanji enotni blagajni!

To seveda zahteva spremembo pokojninskega zakona (pa morebiti še kakega drugega) , a smisel »predlagam vladi«, je tudi predlog za spremembo zakona.

33 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 20 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR P pravzares 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


12. 10. 2020

Odziv Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Predlagatelju se uvodoma zahvaljujemo za podani predlog, ki ga bomo proučili v okviru morebitnih prihodnjih sprememb zakonodaje s področja pokojninskega in invalidskega zavarovanja. V nadaljevanju pa v odgovor na podani predlog pošiljamo pojasnilo z vidika pokojninske in invalidske zakonodaje:

Uvodoma bi želeli opozoriti, da je prvotni predlog besedila sedaj veljavnega Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2) predvideval ureditev pravic iz sedanjega 161. člena ZPIZ-2 (obveznosti državnega proračuna) v posebnem zakonu izven pokojninskega in invalidskega zavarovanja, s katerim bi se na novo uredil način zagotavljanja sredstev za pravice, pridobljene na podlagi posebnih pogojev in ugodnejše odmere, izplačane na podlagi 232. člena prejšnjega zakona (ZPIZ-1) ter pogoje za pridobitev te pravice ter njihovo odmero. Vendar pa socialni partnerji tekom pogajanj o sedaj veljavnem pokojninskem zakonu glede navedene problematike niso uspeli doseči soglasja, zaradi česar je bil predlog umaknjen iz vsebine zakona.

Obveznosti iz obveznega zavarovanja, ki nastanejo zaradi priznavanja ali odmere pravic iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja pod posebnimi pogoji oziroma zaradi izpada prispevkov, so tako v skladu z veljavno zakonodajo še vedno urejene v 161. členu ZPIZ-2, ki taksativno našteva upravičence do teh pravic in pri tem povzema tako 232. člen prejšnjega zakona (ZPIZ-1) kot tudi določbe zakona o poračunavanju finančnih obveznostih RS iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja. Načeloma se v RS oseba lahko upokoji, ko izpolni tako zahtevani pogoj starosti kot tudi pogoj pokojninske dobe brez dokupa. Ker gre za izredno dolgo obdobje (približno 40 let), osebam, ki so imele v preteklosti priznane določene posebne pravice, teh pravic ni mogoče odvzeti. Gre na primer za delavce v premogovnikih, policiste, delavce z azbestom, pa tudi borce NOV in veterane iz slovenske vojne itd. Vendar pa je v zvezi z navedenimi posebnimi pravicami potrebno opozoriti, da se sredstva za pokrivanje teh obveznosti že sedaj ne izplačujejo iz pokojninske blagajne, kot navaja avtor pobude, temveč jih zagotavlja Republika Slovenija iz državnega proračuna.

Komentarji