Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Izbira zdravnika

432 OGLEDOV 8 KOMENTARJEV

Pozdravljeni,

Glede izbire zdravnika opozarjam, da te možnosti že dolgo marsikje ni več.

Od osebnih ali družinskih zdravnikov, zobozdravnikov, ginekologov in drugih specialistov, dalje.

Že dolgo se ni mogoče vpisati k IZBRANEMU zdravniku, ampak k tistemu, ki sploh še vpisuje paciente. Ni pravično, da se moraš kdaj vpisati v ambulanto, za katero se v normalnih razmerah ne bi nikoli odločil.

Tudi v primeru, ko določen zdravnik preneha z delom in ga v isti ambulanti nadomesti drug zdravnik, se moraš ponovno vpisati k "izbranemu" zdravniku. Čeprav ne po svoji volji, ampak po sili razmer.

Tako imajo delo zagotovljeno vsi zdravniki, tudi tisti, ki niso ravno dobri in ni variante, da ostanejo na rešetu. Vsi pacienti nimajo enakih možnosti, to bi bilo potrebno odpraviti.

lp

 

27 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 20 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR naivka 19 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


25. 9. 2023

Odziv Ministrstva za zdravje

Najprej naj pojasnimo, da pomanjkanja zdravnikov, predvsem na primarni ravni zdravstvene dejavnosti, na kratek rok žal ni mogoče rešiti. Zato na ministrstvu iščemo načine, kako bi z obstoječim kadrom lahko povečali dostopnost do osebnega zdravnika na primarni ravni, razbremenili zdravnike administrativnih obremenitev in tako ugodne učinke dosegli že na krajši rok. V tem okviru so se in se še bodo oblikovale rešitve v smeri administrativne razbremenitve zdravstvenih timov, večje digitalizacije področja, prerazporeditve določenih nalog zdravnika na druge strokovnjake znotraj tima, razbremenitve sočasnega dela ob hkratni spremembi mreže nujne medicinske pomoči, spodbude za opravljanje dodatnega dela ipd. Zaradi kompleksnosti problematike so tudi rešitve večplastne in je potrebno naslavljati problematiko z več vidikov. Navedeno izboljšanje pogojev dela zdravnikov na primarni ravni zdravstvene dejavnosti in nagrajevanje bolj obremenjenih zdravnikov služi tudi kot spodbuda mladim zdravnikom k izbiri specializacije iz družinske medicine.

Ministrstvo je hkrati na podlagi 7. člena Zakona o priznavanju poklicnih kvalifikacij zdravnik, zdravnik specialist, doktor dentalne medicine in doktor dentalne medicine specialist (Uradni list RS, št. 107/10, 40/17 – ZZdrS-F in 203/20 – ZIUPOPDVE) za leto 2023 določilo visoko zgornjo mejo števila ponudb za delo zdravnikov specialistov družinske medicine iz tujine v Sloveniji, in sicer kar 71 (Odredba o zgornji meji števila ponudb za delo v Republiki Sloveniji za leto 2023, Uradni list RS, št. 149/22).

Vsi našteti ukrepi pa, kot že navedeno, so srednjeročni in dolgoročni. Na kratek rok njihovi rezultati niso in ne bodo vidni, z izjemo prihoda zdravnikov specialistov družinske medicine iz tujine.

Komentarji