Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z nezadostno podporo

Prilagoditev Solskega sistema

476 OGLEDOV 8 KOMENTARJEV

Spostovani.

Moje ime je Dare Draksler. Sem slovenski izseljenec in zivim ze 5 let v Nemciji. Tukaj sem Dal skozi tudi poklicno solanje in pridobil nemsko izobrazbo.

Sel sem skozi izobrazevalnim program za katerega sem popolnoma preprican, da bi dobro deloval tudi v sloveniji.

V nemciji je sistem imenovan Dual Ausbildung (dvojno izobrazevanje).

V temu sistemu v simbiozi zivijo 3 strani. Podjetje, ucenec Ter sola.

In sicer se sistem izvaja Tako, da ucenec/delavec v razlicnih intervalih obiskuje solo Ter obenem dela v podjetju Po dolocenem programu.

Za delo dobi ucenec tudi sorazmerno dober mesecni prihodek (50-80% minimalne place). Plus za delavca je placa in delovne izkusnje Ter zakljucena izobrazba.

Medtem ko delodajalec lahko tako pridobil Kader, ki Mu Bo v interesu narditi solo cimprej, zato da dobi polno placo Kot strokovno usposobljen delavec.

Plus za solo je seveda v tem,da se ucni program specializira in poglobi strokovnost, obenem Pa ima sola tudi moznost specializacije v povezavi z vodilnimi podjetji.

Zelo uspesna je ta oblika na podrocju turizma in rocne obrti (Elektricar, gradbinec, VSE mozne oblike instalaterjev) Celo v zdravstveni negi.

To bi definitivno boljse resevalo problematiko odvecne delovne sile ki Mora delo iskati v drugih branzah. Medtem ko Bo efektivno podjetja relativno hitro dobila podporni kader.

Ta sistem niti ne rabi zamenjati obstojecega. To se lahko preprosto nadgradi z dodatno moznostjo. Verjamem da ni na vseh podrocjih enako, a dem preprican da bi slovenske poklicne Sole lahko svoje programe z lahkoto nadgradile.

V temu vidim kljuc do nadaljnega dviga konkurencnosti slovenskih podjetij. Pa tudi Solskega sistema. Dalo bi se Pa s tem tudi napasti stevilo brezposelnih.

Pripravljen sem tudi osebno pomagati v primeru, da bi vlada razmisljala v smer nadgradnje solstva.

Lep pozdrav,

Dare Draksler

24 glasov

4 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 30 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR D Dare1987 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE

Komentarji