Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

S helijem napolnjeni baloni - smeti

804 OGLEDOV 9 KOMENTARJEV

Po odročnih hribih, kamor zahaja malo ljudi, ker so oddaljeni ali nepoznani, smeti praktično ni. Obvezno pa se najdejo ostanki balona, ki ga je nekje nekdo poslal v zrak. Škoda je, da so zaradi tega smeti še na redkih kotičkih, ki bi bili drugače brez njih, zato predlagam, da se prepove prodajo posameznih s helijem napolnjenih balonov (stojnice), če le-ti niso iz popolnoma biorazgradljivih materialov.

Ker verjamem, da bo argumentacija: "naši baloni so na naši poroki samo znotraj," in da se ne bi zgodila luknja, ki bi jo lahko izkoriščali:

V primeru, da bi organizator dogodkov želel imeti s helijem napolnjene navadne balone, bi po dogodku moral obvezno poskrbeti tudi za to, da ne bi pristali v naravi. To bi lahko dosegli tako, da bi morali biti vsi označeni s firmo, ki je dogodek priredila, da bi vedeli, komu poslati kazen za smetenje npr. v Triglavskem narodnem parku.

Seveda s tem problema ne bi odpravili - še vedno lahko kdo to naredi doma, bi ga pa precej omejili.

46 glasov

7 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 30 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR U urmel 6 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


7. 10. 2020

Odziv Ministrstva za okolje in prostor

Z namenom zmanjšanja in preprečevanja onesnaževanja s plastičnimi odpadki je bila sprejeta Direktiva o zmanjšanju vpliva nekaterih plastičnih proizvodov na okolje (SUP Direktiva), za katero je rok prenosa 3. julij 2021. V njej so določeni različni ukrepi za prepovedi in zmanjšanje uporabe določenih plastičnih izdelkov, ki se najpogosteje znajdejo v okolju, predvsem končajo tovrstni odpadki v rekah, morjih in oceanih. S SUP Direktivo se med drugim omejuje dajanje na trg, in sicer palčk za pritrditev na balone in podporo balonov, vključno z mehanizmi takih palčk, razen balonov za industrijsko ali drugo poklicno rabo in uporabo, ki se ne delijo potrošnikom. Kar zadeva prepovedi dajanja na trg določenega izdelka je pri tem potrebno upoštevati, da je slovenski trg del notranjega trga Evropske unije, zato je pri omejitvah dajanja izdelkov na trg potrebno zagotoviti usklajeno ukrepanje na enotnem evropskem trgu in konkurenčnost med posameznimi podjetji.

Komentarji