Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

notar zaračuna 26 EUR zemljiškoknjižni izpis

1115 OGLEDOV 11 KOMENTARJEV

Nujno je potrebno ukiniti pristojnost notarju, da pri overitvi kupoprodajne pogodbe zaračunava tiskanje zemljiškoknjižnega izpiska parcel, ki so predmet pogodbe, čeprav je vpogled v zemljiško knjigo prosto dostopen. Navadna kraja, za 26 EUR, pa tudi nekaj dobiš v trgovini. Pojasnjuje, da moraš biti obveščen o stanju v zemljiški knjigi. Od notarske overitve, do vložitve zemljiškoknjižnega dovolila lahko traja tudi več kot 1 ura. V tem času ti vseeno lahko kdo da plombo na predmetne nepremičnine in notarjev ogled ni relevanten. Ali kaj in koga s tem opravilom notar sploh varuje???

36 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 30 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M mironakupi 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


22. 9. 2020

Odziv Ministrstva za pravosodje

Uvodoma pojasnjujemo, da notarsko opravilo overitev podpisa določa 64. člen Zakona o notariatu (v nadaljevanju: ZN; Uradni list RS, št. 2/07 – uradno prečiščeno besedilo, 33/07 – ZSReg-B, 45/08 in 91/13). Overitev podpisa po notarju je storitev, ki je po zakonu obvezna za primere tistih pravnih poslov, s katerimi se pravica, ki se vpisuje v zemljiško knjigo prenaša, spremeni, obremeni ali preneha.

Način vrednotenja in obračunavanja notarskih storitev določa Notarska tarifa (Uradni list RS, št. 59/19). Notarska storitev overitve podpisa na (kupoprodajni) pogodbi, na kar se nanaša predlog državljana, je določena v tarifni številki 8. Pristojbina za to notarsko storitev je odvisna od osnove za odmero, to je od vrednosti predmeta kot sledi v nadaljevanju.

Tarifna številka 8
(1) Za overitev podpisa na pogodbi znaša pristojbina glede na osnovo za odmero:

Vrednost predmeta

Pristojbina

nad EUR

do EUR

EUR

 

4.590

6

4.590

20.655

16

20.655

68.850

26

68.850

150.000

52

(2) Pri vrednosti predmeta nad 150.000 eurov se za vsakih nadaljnjih 50.000 eurov pristojbina poviša za 11 eurov, vendar skupaj največ 114 eurov.

Ostali odstavki tarifne številke 8 pa (posamezno ali kumulativno) določajo oziroma zajemajo posebne situacije glede na različno naravo (npr. relativno enostaven prenos lastninske pravice na motornem vozilu) oziroma lastnosti posla (npr. potrebna opozorila po ZN), kar lahko notarsko pristojbino nekoliko zviša.

V zvezi s podanim predlogom, ki se nanaša na ukinitev pristojnosti notarju, da pri overitvi kupoprodajne pogodbe zaračunava tiskanje zemljiškoknjižnega izpiska parcel, ki so predmet pogodbe, v vrednosti 26 eurov, pojasnjujemo, da je to v Notarski tarifi urejeno pod naslovom Ostale notarske storitve v (zadnji) tarifni številki 22. Notar je upravičen do pristojbine iz tarifne številke 22 tedaj, ko opravi kakšno notarsko storitev kot samostojno in neodvisno storitev od kakšne druge notarske storitve oziroma notarskega opravila. Tako pripada notarju pristojbina za pregled zemljiške knjige 26 eurov (peta točka tarifne številke 22) oziroma za pribavo zemljiškoknjižnega izpiska 10 eurov (šesta točka tarifne številke 22), a le, če je to notarsko opravilo samostojna notarska storitev.

Glede na veljavno ureditev ocenjujemo, da je način (metodologija) vrednotenja in obračunavanja notarskih storitev primeren, saj je določen premišljeno po načelu sorazmernosti in pravičnosti ter pod nadzorom države, s čimer se preprečuje samovoljno določanje in zaračunavanje notarskih pristojbin.

Komentarji