Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Uvedba univerzalnega otroškega dodatka

995 OGLEDOV 7 KOMENTARJEV

Naj se v Sloveniji že enkrat uvede univerzalni otroški dodatek, kot ga imajo Avstrijci. Za vse otroke naj bo enak. Manjši otroci prejemajo manjši znesek otroškega dodatka, starejši kot so, višji je znesek otroškega dodatka, saj se s starostjo otrok povečujejo tudi življenjski stroški v družini. Otroci imajo vsi enake potrebe in med otroci ne bi smelo biti razlik! Otroški dodatek naj bo namenjen kot univerzalna pomoč za stroške otroka od vrtca do končane fakultete, ne pa to, da nekatere družine dobesedno živijo na račun otroških dodatkov in drugih socialnih transferov. Na ta način bi lahko poenotli tudi oskrbnino v vrtcih, saj bi bila za vse otroke enaka cena vrtca, prav tako bi odpadel pojem državnih štipendij, saj bi polnoletni dijaki in študentje dobili univerzalni otroški dodatek do določene starosti. Tako da je res skrajni čas, da se to končno uredi, ker se dogajajo samo številne zlorabe na račun današnjih pomoči (Romi, “kronično” brezposelni s številnimi otroki ...).

27 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR L Lavandel 6 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • ZADNJA SPREMEMBA
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


7. 9. 2020

Odziv Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti trenutno proučuje možnosti uvedbe univerzalnega otroškega dodatka. V kratkem namerava naročiti analizo v zvezi s preračuni in možnostmi uvedbe različnih rešitev.

Možni načini ureditve so:

  • Enak znesek otroškega dodatka (enotni otroški dodatek) za vse otroke do 18 let
  • Znesek otroškega dodatka se povečuje s starostjo otroka (npr. ena višina za otroke od 0-6 let, druga višina za otroke od 6-15 let in tretja višina za otroke od 15-18 let).
  • Znesek otroškega dodatka je višji za vsakega nadaljnjega otroka v družini
  • Kombinacija 2 in 3 (zneski so višji za vsakega nadaljnjega otroka v družini in se povečujejo tudi s starostjo otroka)

Popravki predloga

Verzija predloga z dne, 15. 7. 2020 | 17:05:59

Uvedba univerzalnega otroškega dodatka

Naj se v Sloveniji že enkrat uvede univerzalni otroški dodatek, kot ga imajo Avstrijci. Za vse otroke naj bo enak. Manjši otroci prejemajo manjši znesek otroškega dodatka, starejši kot so, višji je znesek otroškega dodatka, saj se s starostjo otrok povečujejo tudi življenjski stroški v družini. Otroci imajo vsi enake potrebe in med otroci ne bi smelo biti razlik! Otroški dodatek naj bo namenjen kot univerzalna pomoč za stroške otroka od vrtca do končane fakultete, ne pa to, da nekatere družine dobesedno živijo na račun otroških dodatkov in drugih socialnih transferov. Na ta način bi lahko poenotli tudi oskrbnino v vrtcih, saj bi bila za vse otroke enaka cena vrtca, prav tako bi odpadel pojem državnih štipendij, saj bi polnoletni dijaki in študentje dobili univetzalni otroški dodatek do določene starosti. Tako da je res skrajni čas, da se to končno uredi, ker se dogajajo samo številne zlorabe na račun današnjih pomoči (Romi, “kronično” brezposelni s številniki otroki ...).

Komentarji