Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

čakanje na fizioterapijo

743 OGLEDOV 5 KOMENTARJEV

Spoštovani,

Čakalne vrste za fizioterapevtsko dejavnost na primarni ravni so strokovno gledano predolge, kar za pacienta pomeni zamujeno priložnost rehabilitacije. Časovno okno fizioterapije je smotrno od subakutne faze naprej, kar v praksi pomeni od 72 ur dalje.

Vse to bi se lahko spremenilo in se tudi je v Angliji, Avstraliji, Ameriki, Nizozemski, Južni Afriki, Bermudi in Gibraltarju. Zakaj? Zato, ker je fizioterapevt dobil pooblastilo za opravljanje fizioterapevtske dejavnosti kot prvi(primarni) kontakt. V Sloveniji kot primarni kontakt delujejo zobozdravstvene ordinacije.

Torej čakalna doba se bistveno skrajša ,če fizioterapevtske storitve v službi javne zdravstvene mreže ne bi bile napotene s strani splošnega zdravnika z delovnim nalogom ampak bi se pacient primarno, brez posrednika naročil na fizioterapijo v breme ZZZS-ja.

Lep popzdrav,

Greg Mirt, dipl. fiziot, mag. trajn.razv., Dip.F. Med.(FIFA)

31 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR F Fizioterapevt Greg Mirt 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


16. 10. 2023

Odziv Minisrstva za zdravje

Fizioterapevti imajo izjemno pomembno vlogo pri obravnavi pacientov na vseh ravneh in področjih zdravstvenega varstva, bodisi v javnih zdravstvenih zavodih ali socialno-varstvenih zavodih, in njihova vloga se bo v prihodnosti gotovo še povečevala, še posebej zaradi staranja prebivalstva in dolgoživosti.

Na Ministrstvu za zdravje se še kako zavedamo vrzeli, ki jih imamo na področju zagotavljanja dostopnosti do fizioterapevtske obravnave pacientov v okviru pravic obveznega zdravstvenega zavarovanja, zato smo že sprožili aktivnosti za pripravo pravilnikov za razvoj strokovnih standardov in kadrovskih normativov za posamezne poklicen skupine v zdravstveni dejavnosti. Za področje fizioterapije je pripravljen prvi osnutek pravilnika, ki je dobra osnova za nadaljnja usklajevanja.

Komentarji