Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Avtomatska nadgradnja izpita A2 na A po 2 letih izkusenj ali dopolnjenem 24 letu starosti

3515 OGLEDOV 5 KOMENTARJEV

Pri 18tih letih starosti, sem lahko opravil izpit za avto, B kategorije. S tem sem pridobil privilegij da vozim (katerikoli ne glede na moč) avtomobil, ki si ga želim. Pri isti starosti sem lahko opravil le A2 izpit za motor. Tukaj sicer razumem razlog, motorji so hitri in mladostniki smo "divji". Sedaj sem star 22 let, torej že 4 leta v prometu z motorjem brez problemov. In sedaj, če želim imeti izpit kategorije A in z tem pridobiti privilegij vožnje poljubnega motorja (kot sem lahko z avtomobilom pri 18tih) z 4 leti izkušenj pod pasom, moram ponovno plačati kar visoke zneske avtošolam da me bodo lahko naučili ponovno to, kar že 4 leta delam. Ali si lahko predstavljate da bi morali ponovno delati povsem enak izpit, samo za to da bi lahko vozili močnejši avtomobil?

Predlagam da se vsaj izpit kategorije A2 avtomatsko nadgradi na kategorijo A po 2 letih izkušenj. (Po 2 letih gres trenutno sploh lahko ponovno plačevati za to da lahko imaš izpit kategorije A)

Včasih smo lahko pridobili izpit kategorije A že pri 18tih letih, jaz samo predlagam da mi ni treba ponovno plačevati kar visoke zneske za povsem enak izpit samo za to da lahko vozim nekaj kar je efektivno enako vozilo, samo z več moči.

Moj prejšni predlog je bil zavrnjen, saj naj bi bil predlog na isto temo že odprt (predlagam.vladi.si/predlog/11679), če dejansko preberete ta predlog tako kot mojega, boste opazili da ni. Preddlog 11679 je glede dovoljenja vožnje motorja kategorije A1 državljanom z izpitom kategorije B. Moj naslavlja problem opravljanja popolnoma istega izpita (A1, A2, A) samo zato ker se moč poveča. To bi se lahko zgodilo avtomatsko po 2 letih imetja izpita, brez da placujemo velike denarje.

Prosim da v prihodnosti bolj podrobno preberete predloge predstavljene in jih ne zavrnete samo glede na metriko da uporabljata podobne besede.

26 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR F Foobar 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


4. 8. 2020

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

Zakon o voznikih (Uradni list RS, št. 85/16, 67/17, 21/18 – ZNOrg in 43/19; v nadaljnjem besedilu: ZVoz-1) ima uzakonjena dva načina pridobitve vozniškega dovoljenja za vožnjo motornega vozila kategorije A, in sicer:

a) Direktno pridobivanje vozniškega dovoljenja za vožnjo motornega vozila kategorije A
Skladno z določbo prvega odstavka 60. člena ZVoz se vozniško dovoljenje, za vožnjo motornega vozila kategorije A, izda osebi, ki izpolnjuje naslednje pogoje:

  • je telesno in duševno zmožna voziti vozilo, kar dokaže z veljavnim zdravniškim spričevalom,
  • je dopolnila starost 24 let,
  • je uspešno opravila vozniški izpit za vožnjo motornega vozila kategorije A,
  • ji ni odvzeto ali začasno odvzeto vozniško dovoljenje,
  • se ji ne izvršuje stranska sankcija prepovedi vožnje motornega vozila določene vrste ali kategorije,
  • ji ni prepovedana izdaja vozniškega dovoljenja v zvezi z varnostnim ukrepom odvzema vozniškega dovoljenja, dokler taka prepoved traja,
  •  je zahtevi priložila ustrezno fotografijo v fizični ali digitalni obliki; za izdajo vozniškega dovoljenja se lahko uporabi tudi fotografija v digitalni obliki, ki se hrani v evidenci izdanega drugega uradnega identifikacijskega dokumenta in kaže pravo podobo osebe;

b) Postopno pridobivanje vozniškega dovoljenja za vožnjo motornega vozila kategorije A
Skladno z določbo drugega odstavka 60. člena ZVoz-1 se vozniško dovoljenje za vožnjo motornega vozila kategorije A (brez omejitev) sme izdati osebi, ki poleg pogojev iz prvega odstavka 60. člena ZVoz-1 izpolnjuje tudi naslednja pogoja:

  • je opravila praktični del vozniškega izpita za vožnjo motornega vozila kategorije A brez omejitev,
  • ima najmanj dve leti veljavno vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil kategorije A2.

Navedene določbe so bile v pravni red Republike Slovenije prenesene z implementacijo Direktive 2006/126/ES z dne 20. decembra 2006 o vozniških dovoljenjih (prenovitev), ki pri določitvi pogojev za izdajo vozniškega dovoljenja za vožnjo motornega vozila kategorije A ne določa izjem. To posledično pomeni, da je ureditev v vseh državah članicah Evropske unije enaka in je ni mogoče urediti drugače.

Komentarji