Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Soglasje sosedov za opravljanje zelo mirne dejavnosti v bloku

1623 OGLEDOV 22 KOMENTARJEV

Za "zelo" mirne dejavnosti (npr. programiranje, prevajanje, lektoriranje, upravljanje spletnih strani, slikarstvo, itd...) naj zbiranje soglasij sosedov in obveščanje upravnika ne bo obvezno, saj takšne dejavnosti niti dodatno ne motijo sosedov, niti ne povzročajo dodatne obrabe skupnih prostorov.

84 glasov

7 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 28 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR B Brok 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


7. 7. 2020

Odziv Ministrstva za okolje in prostor

Skladno s 14. členom Stanovanjskega zakona (SZ-1) lahko etažni lastnik uporablja stanovanje v skladu z določbami tega zakona tudi za opravljanje dejavnosti v delu stanovanja, če ta dejavnost ne moti stanovalcev pri mirni rabi stanovanj in ne povzroča čezmerne obremenitve skupnih delov večstanovanjske stavbe. Pri tovrstni uporabi stanovanja za opravljanje dejavnosti ne gre za spremembo namembnosti stanovanja skladno s predpisi o graditvi objektov in ne za spremembo rabe stanovanja, mora pa etažni lastnik pridobiti soglasja solastnikov, ki imajo več kakor tri četrtine solastniških deležev, vključujoč soglasja etažnih lastnikov vseh posameznih delov, katerih zidovi ali stropi mejijo z njegovo stanovanjsko enoto. Prav tako mora etažni lastnik ob začetku opravljanja dejavnosti v delu stanovanja o tem obvestiti upravnika.

Ministrstvo za okolje in prostor je s predlogom, da naj zbiranje soglasij etažnih lastnikov in obveščanje upravnika ne bo obvezno za dejavnosti, ki stanovalcev ne motijo pri mirni rabi stanovanjskih enot (ne povzročajo hrupa, smradu, tresljajev) in ne povzročajo čezmerne obremenitve skupnih delov stanovanjske stavbe (stranke, obiskovalci), seznanjeno in bo v primeru priprave sistemskih sprememb stanovanjske zakonodaje preučilo smotrnost vključitve predloga med spremembe.

Komentarji