Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Japonski dresnik ogroža naravno okolje

1257 OGLEDOV 33 KOMENTARJEV

Prizadevajmo si za ozaveščanje o načinih širjenja dresnika in poskušajmo ozavestiti gradbena podjetja, naj bodo pri prenosu zemlje pozorna, da v njej ni korenin dresnika.

Predlagam, da se gradbenim podjetjem da na voljo metoda, s katero bi lahko preverili zemljo za prisotnost dresnika, tako, da s skupnimi močmi ostalih zainteresiranih deležnikov preprečimo njegovo razraščanje.

Za širjenje japonskega dresnika so najbolj krivi gradbinci, ki ga raznašajo z izkopi. Pač ne poznajo rastline, še manj pa kako izgleda korenina. Korenina je živo oranžna ko jo prelomiš.

dar.zrsvn.si/slike/ras/vpl/jad/nav.html

www.log-dragomer.si/novice/log_dragomer_novica_3.html

Odstranjevanje je težaven in dolgotrajen proces. Fizično odstranjevanje rastline je zelo dolgotrajen proces in zahteva veliko vztrajnosti. Redno in več let zapovrstjo je treba kositi ali puliti mlade poganjke ter izkopavati korenike, vendar je z odpadnim materialom potrebno previdno ravnati (ga npr. posušiti in sežgati), saj se lahko neprimerno odvržen zopet zakorenini. Fizično odstranjevanje je uspešno pri manjših populacijah, zlasti na začetku njihovega širjenja. Veliko bolj uspešno je kemično odstranjevanje s pomočjo herbicidov, kar pa ima lahko ob nenadzorovani rabi zelo negativen vpliv na okolje. Priporočljivo in učinkovito je nanašanje herbicidov (npr. glifosat ali triklopir) na približno 5 centimetrov visoka pokošena stebla ali injiciranje v stebla. Proces je včasih potrebno ponoviti, vendar je z vztrajnostjo mogoče vrsto na omejenem območju iztrebiti.

Odstranjevanje te rastline je potrebno zakonsko prredpisati, prav tako določiti zakonske obveznosti za odstranjevanje te invazivke občinam.

Raste ob cestah, nasipih, rekah. Najhitreje poseli območja, na katerih je zaradi človekovega delovanja prišlo do večjih premikov zemlje, zato ga pogosto širijo gradbena podjetja s prevažanjem okužene zemlje. Največ ga je tako ob cestah, železniških progah, ob bregovih rek in potokov, ki ga odnašajo in zasejejo ob obrežjih, na zapuščenih obdelovalnih ali stavbnih zemljiščih, vse pogosteje pa se vključuje tudi v naravno rastje, kjer izpodriva domorodne rastline.

Tako spreminja videz krajine in negativno vpliva na biotsko pestrost. Odstranjevanje je izredno težaven in dolgotrajen proces, saj se lahko regenerira že iz majhnega koščka korenike. Več let zapovrstjo je zato treba kositi ali puliti mlade poganjke ter izkopavati korenike, nato pa previdno ravnati tudi z odpadnim materialom, saj se hitro znova zakorenini. Veliko bolj uspešno je kemično odstranjevanje s pomočjo herbicidov, kar pa ima lahko ob nenadzorovani rabi zelo negativen vpliv na okolje.

40 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 33 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR F Ferenc 149 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


7. 7. 2020

Odziv Ministrstva za okolje in prostor

Zahvaljujemo se vam za podano pobudo, da bi se gradbena podjetja osveščalo o prisotnosti podzemnih delov dresnika v zemljini. Premeščanje zemljine in prevoz materiala iz območij, ki jih poseljujejo invazivne tujerodne vrste, ki se izvaja tudi ob gradbenih posegih, je ena od prepoznanih poti vnosa in širjenja invazivnih tujerodnih vrst. V analizi, vezani na prepoznavanje poti vnosa in širjenja ( v nadaljevanju poti vnosa) invazivnih tujerodnih vrst, ki zadevajo Unijo, ki jo je Zavod RS za varstvo narave izvedel v letošnjem letu, je bila ta pot ovrednotena kot ena izmed tistih, za katere bi bilo dolgoročno treba narediti akcijske načrte za njihovo obravnavo.

V okviru teh akcijskih načrtov bodo vsekakor vključene tudi aktivnosti za osveščanje ključnih deležnikov, kot so gradbena podjetja.

Osveščanje deležnikov na Ministrstvu za okolje in prostor že izvajamo, veliko informacij o invazivnih tujerodnih vrstah, tudi o njihovem prepoznavanju, je dostopnih na spletni strani ministrstva namenjeni osveščanju o invazivnih tujerodnih vrstah. Na njej je podrobno opisan tudi japonski dresnik in narejene so povezave na spletne strani in materiale, za prepoznavanje posameznih delov te rastline.

V Sloveniji poteka tudi več ozaveščevalnih projektov vezanih na osveščanje in iskanje ustreznih rešitev za obvladovanje invazivnih tujerodnih vrst. Med njimi je tudi projekt Life ARTEMIS. V okviru tega projekta so že bila izdelana priporočila za gradbena podjetja, ki so javno dostopna na spletni strani. V okviru projekta so se izvedle tudi številne ozaveščevalne delavnice, med njimi so se prepoznavanja invazivnih tujerodnih vrst učili tudi dijaki Srednje gradbene, geodetske in okoljevarstvene šole v Ljubljani.

Pri osveščanju o invazivnih tujerodnih vrstah so zelo pomembne tudi občine in številne, tako kot je predstavljeno tudi v vašem predlogu, osveščanje že izvajajo. Nekatere obveznost po uporabi zemljine, ki nima prisotnih delov invazivnih tujerodnih vrst vključujejo celo v pogodbe z izvajalci del. Prav tako se potreba po skrbnem ravnanju z zemljino, zaradi možne širitve invazivnih tujerodnih vrst, vključuje v naravovarstvene smernice in mnenja, ki jih pripravljajo na Zavodu RS za varstvo narave, v postopku pridobivanja dokumentacije za izvajanje posegov.

Komentarji