Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Dodatek upokojencem zaradi koronavirusa

1960 OGLEDOV 30 KOMENTARJEV

Pozdravljeni, sem študentka, ki je pred izbruhom virusa delala 2 službi ter zraven še faks in prakso (neplačano, kar je že problem, saj moram 400 ur stati v kozmetičnem salonu za 'izobrazbo', ki je z gledanjem ne dobim, to je drugi problem, ki se tega sedaj ne tiče ampak povem), seveda privoščim vsem v teh časih, da prejmejo dodatno pomoč. Naj povem tudi, da mami in brat imata vsak svoj s.p. in sta trenutno ostala brez dela, posledično brez zaslužka. Po spletu berem, da bodo upokojenci in tisti, ki že prejemajo socialno pomoč (400 eur na mesec za ležanje na kavču??? to ne velja za upokojence) prejemali krizni dodatek. Tega ne razumem, saj se za njih nič ne spremeni, upokojenci bodo pokojnino še vedno prejemali, njihovi življenjski stroški se ne povišajo, kvečjemu znižajo, saj je vlada pocenila stroške elektrike (pohvalno). Nisem edina študentka, ki je brez prihodka (v mojem primeru tudi mami in brat), zato v imenu vseh predlagam, da dodatni denar, ki naj bi bil namenjen upokojencem in socialno ogroženim, ki že prejemajo pomoč pravično razdeli med študente, ki smo ostali brez zaslužka. Seveda so tudi študentje, ki že prej niso delali, vendar jih sedaj tudi straši težje finančno podpirajo, tudi na njih pomislite. Moj predlog je res dobro nameren, da bo za vse pravično poskrbljeno v teh kriznih časih, zavedam se da tudi vam ni lahko v takih časih in podpiram večino ukrepov, ki jih sprejemate. Sicer pa stalno spremljam prosta delovna mesta za študente, da bi se lahko čimprej vključila v delo in si zagotovila mesečni prihodek, tako da ne čakam samo na dodatke, ki jih bo delila država. Je pa v tej situaciji težko dobiti delo.

Lepo vas pozdravljam, Petja

49 glasov

32 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 16 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S skinisha 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


12. 5. 2020

Odziv Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo je zaradi posledic epidemije COVID-19 določil  ukrepe, s katerimi se za čas trajanja preprečujejo oziroma blažijo negativne posledice virusa COVID-19 za državljane ter gospodarstvo, na področju dela in plačevanja prispevkov za socialno varnost, zdravstvenega varstva in zdravstvenega zavarovanja, socialnega varstva, pravic iz javnih sredstev in uveljavljanja pravic iz naslova starševskega varstva, davkov, javnih financ, plač v javnem sektorju in gospodarskih družbah v neposredni in posredni večinski državni lasti, kmetijstva, gozdarstva in prehrane, upravljanja z vodami, kulture, znanosti in raziskovanja, preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma, zavarovalništva in trga finančnih instrumentov, javnega naročanja, pogodbenih kazni, izvršbe in osebnega stečaja in izvajanja javnih storitev.

Upravičenci do enkratnega solidarnostnega dodatka za ranljive skupine oseb v višini 150 evrov so, poleg rednih študentov, tudi upravičenci do denarne socialne pomoči oziroma varstvenega dodatka po zakonu, ki ureja socialno varstvene prejemke, za mesec april 2020, ki niso upravičeni do enkratnega solidarnostnega dodatka za upokojence.

V zvezi s predlogom pojasnjujemo, da je Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti centrom za socialno delo podalo usmeritve v postopkih priznavanja izredne denarne socialne pomoči, ko je treba individualno ugotoviti socialno stisko. Centri za socialno delo imajo pri odločanju o izredni denarni socialni pomoči diskrecijsko pravico, ki jo je treba pri odločanju uporabiti preudarno, življenjsko, predvsem pa  upoštevajoč okoliščine in razmere, v katerih so se posamezniki oziroma družine nepričakovano znašle. Navedeno pomeni, da se lahko pri odločanju upoštevajo tudi okoliščine, ki v normalnih razmerah ne predstavljajo razlogov za dodelitev izredne denarne socialne pomoči, kadar gre za izredne okoliščine zaradi višje sile (COVID -19).

Glede na navedeno lahko osebe, ki so se v času krize znašle v finančni stiski, uveljavljajo pravice iz javnih sredstev na pristojnem centru za socialno delo tako da podajo vlogo za uveljavljanje izredne denarne socialne pomoči. Vloga se lahko vloži po elektronski pošti brez kvalificiranega digitalnega potrdila, po navadni pošti ali v nabiralnik na centrih za socialno delo.

Komentarji