Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Cenejša elektrika

1832 OGLEDOV 11 KOMENTARJEV

V času ko se poziva vse državljane naj bodo doma bi lahko uvedli cenejšo elektriko (vikend/nočna tarifa).

29 glasov

4 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 16 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR N naglica 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


28. 4. 2020

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

Tarifne čase v Sloveniji z aktom določa Agencija za energijo. Cenejša tarifa je od 22. ure zvečer do 6. ure zjutraj, čez vikende in ob praznikih. Nekoliko je to odvisno tudi od tipa števcev električne energije – starejši števci ne omogočajo nizke tarife za praznike in se tudi ne prestavijo v pri zimskem oz. poletnem času.

Sprememba tarifnih časov zahteva spremembo delovanja števcev pri vsakem odjemalcu.  V Sloveniji je približno 850.000 gospodinjskih odjemalcev. Ocenjujemo, da je za približno 600.000 takšno spremembo mogoče izvesti daljinsko, pri ostalih 250.000 pa bi bil potreben ročni poseg na števcu pri odjemalcu. To pomeni torej okrog 500.000 obiskov elektrodistribucijskih delavcev na domu, enkrat pred spremembo in enkrat po spremembi. Ocenjujemo, da tak poseg v nekaj tednih ni izvedljiv, še posebej ne v času epidemije, ko je razpoložljivih delavcev še manj. Tudi daljinsko preprogramiranje 600.000 števcev je zelo obsežen poseg, ocenjujemo, da bi ga lahko izvedli v 14 dneh, po koncu bi potrebovali novih 14 dni za vzpostavitev prvotnega stanja. Sprememba torej v vsakem primeru ne bi mogla zajeti vseh odjemalcev isti dan, ampak bi to trajalo nekaj tednov.

Ukrep bi bil torej zelo drag in zapleten, učinki za odjemalce bi bili majhni in časovno zabrisani, Zato ocenjujemo, da predlagan ukrep ne bi bil smiseln.

Vlada je v sodelovanju z Agencijo za energijo sicer znižala račune za elektriko za odjemalce skupine gospodinjski odjem in odjem na nizki napetosti brez merjenja moči, in sicer s popolno oprostitvijo omrežnine za obračunsko moč in prispevka OVE SPTE, za mesece marec, april in maj 2020. Ukrep ni vezan na stanje števca ali na tarifne čase, ampak le na obračunsko moč, ki je vsak mesec enaka. Na ta način smo se izognili odbiranju ali celo poseganju v števce, ukrep pa je administrativno razmeroma enostaven. To je omogočilo, da so odjemalci že v mesecu aprilu dobili položnice za mesec marec z občutno nižjimi zneski.

Komentarji