Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

POMEMBNO - Rešitev pomanjkanja razkužila za roke

622 OGLEDOV 10 KOMENTARJEV

Glede na to, da je učinkovito razkužilo enostavno narediti iz etanola (najmanj 60% delež) naj vlada takoj naroči vsem podjetjem, ki so zmožna destilirati večje količine etanola, da kar se da velik del svoje proizvodnje TAKOJ preusmerijo v izdelavo etanola.

Civilna zaščita naj potem poskrbi, da razkužilo razdeli v vsa gospodinjstva v državi.

20 glasov

3 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 16 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR G Gorazd Malačič 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


28. 4. 2020

Odziv Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo

Predlagatelju se iskreno zahvaljujemo, da s svojim znanjem aktivno sodeluje pri skupnih naporih pri iskanju rešitev trenutne situacije in pri pripravi čim boljših ukrepov. Na predlog Ministrstva za zdravje je Vlada Republike Slovenije dne 31.3.3020 izdala Odlok o uporabi etanola v dezinfekcijskih sredstvih (UR.I. št. 40/2020, v nadaljevanju: Odlok). Odlok začasno določa posebne pogoje glede dobaviteljev etanola kot aktivne snovi za proizvodnjo dezinfekcijskih sredstev za zagotavljanje njihove dostopnosti na trgu v času epidemije COVID-19.

Zaradi epidemije COVID-19 se je namreč v Republiki Sloveniji povečala potreba po biocidnih proizvodih iz vrste proizvodov 1 in 2 za osebno razkuževanje in razkuževanje površin na osnovi etanola, še posebej v zdravstvenih in drugih ustanovah. Teh potreb ni mogoče zadovoljiti z biocidnimi proizvodi z etanolom, ki izpolnjujejo zahteve iz Uredbe 528/2012/EU, saj so proizvodne zmogljivosti proizvajalcev, ki so vključeni na seznam iz 95. člena navedene uredbe, zasedene.

Blagovne rezerve države, ki jih v skladu z Zakonom o blagovnih rezervah (ZBR) nadzira Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, se oblikujejo za zagotavljanje potreb osnovne preskrbe pri večjih motnjah in nestabilnostih na trgih, ob naravnih in drugih nesrečah večjega obsega in v vojni. Osnovna preskrba je preskrba z osnovnimi živili in neživilskimi proizvodi, ki so nujno potrebni za življenje ljudi, ter strateškimi surovinami in reprodukcijskimi materiali, ki so potrebni za zagotavljanje proizvodnje ali ki so posebnega pomena za obrambo države. Po sprejetem petletnem programu dela ZBR, etanol ni vrsta blaga, ki bi se hranila v blagovnih rezervah.

Zaradi ustrezne oskrbe na območju Republike Slovenije s sredstvi za razkuževanje so se z Odlokom začasno sprostili pogoji za uporabo etanola kot aktivne snovi, in sicer tako, da se za njihovo proizvodnjo lahko uporabi tudi etanol drugih dobaviteljev, ohranjajo se le še osnovne zahteve glede njegove kakovosti in varnosti za zdravje. Uporabo etanola, pridobljenega po drugih postopkih, v dezinfekcijskih sredstvih za osebno higieno odobri Urad Republike Slovenije za kemikalije.

Podjetja, ki so za to usposobljena, torej imajo možnost izdelave etanola, vendar v okviru področne zakonodaje nimamo pravne podlage, da bi podjetjem nalagali, kaj morajo proizvajati.

Kljub temu smo prepričani, da se zaradi velikih potreb po zaščitni opremi v času epidemije koronavirusa vse več slovenskih podjetij, ki se prej niso ukvarjala s tovrstno dejavnostjo, odloča tudi za izdelavo razkužila in drugo potrebno za zaščito pred novim koronavirusom.

Komentarji