Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Banke - krediti

711 OGLEDOV 4 KOMENTARJI

Vladi predlagam v teh casih tudi razmislek o resevanju kreditnih vprasanj prebivalstva... prihodki prebivalstva bodo precej zmanjsani, zato bi predlagal resevanju v smisla moratorija vracanje kreditov za cas epidemije (morda za podaljsevanje obdobja vracanja kreditov za cas razglasenih kriznih razmer - kolikor mesecev se obroki nebi placevali, za toliko bi se vracanje kredita podaljsalo, nikakor pa ne da se cas vracanja kredita nebi zmanjsal ob predpostavki moratorija in posledicno povecanja obroka kredita). Seveda odpisovanje mesecnih obrokov za cas razglasenih kriznih razmer nebi bilo sprejeto niti v sanjah, vseeno pa glede na to da so banke v preteklosti dobile ogromno pomoci s strani drzave (prebivalstva!!!) bi morda v teh razmerah tudi banke lahko pomagale prebivalstvu, saj v koncni fazi, bo vsak kredit (glede na obresti) povrnjen v celoti in se vec!!!

19 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 16 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR A Andr3j 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


22. 5. 2020

Odziv Ministrstva za finance

Sporočamo vam, da je bil ta predlog že realiziran s sprejetjem Zakona o interventnem ukrepu odloga plačila obveznosti kreditojemalcev (Uradni list RS, št. 36/20 in 49/20 – ZIUZEOP; v nadaljnjem besedilu: ZIUOPOK), ki je začel veljati 29. 3. 2020. S tem zakonom se določa interventni ukrep odloga plačila obveznosti iz kreditne pogodbe za preprečitev hujše gospodarske škode in ohranitev finančne stabilnosti v Republiki Sloveniji v zvezi s posledicami razglasitve epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) na območju Republike Slovenije.

ZIUOPOK določa, da banka (hranilnica) odobri kreditojemalcu odlog plačila obveznosti iz kreditne pogodbe za obdobje 12 mesecev, če posamezne obveznosti iz kreditne pogodbe, za katero kreditojemalec zahteva odlog plačila, do razglasitve epidemije virusa še niso zapadle v plačilo. Med kreditojemalce, na katere se nanaša ZIUOPOK, so vključene tako fizične kot pravne osebe.

Kreditojemalec, ki za odlog zaprosi, mora v vlogi ugotoviti in utemeljiti, da zaradi okoliščin, povezanih s posledicami epidemije virusa, začasno ne more zagotavljati poplačila obveznosti po kreditni pogodbi z banko, ter v ta namen predloži opis dejstev in okoliščin, povezanih s posledicami epidemije virusa, ki so vplivale na njegov finančni položaj. Izjema od tega je predvidena za kreditojemalce, ki opravljajo dejavnost, za katero je bilo z vladnim ali občinskim odlokom določeno, da se opravljanje storitve oziroma prodaja blaga zaradi epidemije virusa začasno prepove. V tem primeru kreditojemalec v vlogi navede le vladni oziroma občinski odlok, ki vpliva na opravljanje njegove dejavnosti.

Komentarji