Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

nujni inšpekcijski nadzori (živali)

940 OGLEDOV 14 KOMENTARJEV

Glede na nedavno situacijo v Grosuplju (mučeni konji, kjer so bili nastanjeni tudi državni konji)

predlagam, da začnejo pristojni inšpektorji izvajati tudi preventivne preglede pri državnih organih, ki imajo v oskrbi živali in zasebnikih, kamor oddajo svoje živali, ki bodo nenapovedani.

V kolikor daš prijavo, da si opazil sumljive stvari pri državnih organih, ki imajo v oskrbi živali, se inšpekcija odloči, da ne bo šla gledati (ker čakajo žvižgača). Glede na vse menim, da je nujno, da se začnejo nadzorovati tudi državni organi in zasebniki, ki imajo v oskrbi živali, ki so v lasti države

68 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 16 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR A Anja J. 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


5. 5. 2020

Odziv Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin 

Inšpekcija Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin izvaja naloge nadzora v skladu s svojimi pristojnostmi, opredeljenimi v zakonodaji in s programom rednih del. Obravnava pa tudi vse prijave  ali informacije, ki nakazujejo na kršenje zakonodaje. 

Zakon o zaščiti živali in na njegovi podlagi izdani predpisi so namenjeni jasni opredelitvi kdo je odgovoren za dobrobit živali. Zakon določa, da ja za žival odgovoren skrbnik, ki je "skrbnik živali je pravna ali fizična oseba, ki odgovarja za žival, ne glede na to, ali je njen lastnik ali zanjo le skrbi."  

Torej je v zakonodaji že opredeljeno, da ne glede nato, ali gre za fizično ali pravno osebo,  tudi če je pravna oseba državni organ, zavod ali kdo drug, da je tisti, ki skrbi za živali odgovoren za dobrobit živali. 

Inšpekcija Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo vedno obravnava izvajanje odgovornosti skrbnika živali, tudi če gre za državne organe ali za pravne osebe, ki jih je ustanovila država (v javnosti je znan postopek glede poškodovanih lipicancev). 

Vsebina pobude je torej že del veljavne zakonodaje in se v praksi tudi izvaja.     

Komentarji