Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Zakonska omejitev rabe steroidov in testi

822 OGLEDOV 1 KOMENTAR

Številke prepovedanih substanc, ki jih FURS letno zaseže, so vse bolj zaskrbljujoče. V prejšnjem letu so npr. beležili zaseg 15.900 prepovedanih tablet in 300 ampul. V glavnem gre za uvoz na črno iz držav Srbije in BiH, nekateri steroidi pa so pri nas kar v prosti prodaji. Najbolj priljubljeni med njimi:

- Winstrol (povečuje moč in eksplozivnost),

- rastni hormoni HGH (povečuje gostoto kosti in mišično maso, odebeli se tudi koža),

- DEPO testoteron (podoben učinek),

- Propionat (podoben učinek),

- Klenbuterol (topljenje maščob),

- Anadrol (izjemno povečanje mišične mase tudi brez treninga).

 

Obstoj omenjenih substanc je zdravljenje v medicinske namene, kot so zakasnela puberteta, težave z razvojem, lajšanje astme..., prišli pa smo tako daleč, da jih starši, ki jih sami uporabljajo v osebne namene, dajejo otrokom že pred 18 letom, zato da bi izgledali ogromni, da bi se jih družba bala.

Vladi predlagam, da resno razmisli, ali si želimo družbe, v kateri kmalu ne bomo več prepoznali umetno napihnjenega človeka od normalnega ter o vseh stranskih učinkih povezanih s tem. Predlagam tudi, da se uvedejo obvezni testi na omenjene steroide kar v okviru splošnih zdravniških pregledov.

21 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 16 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR N Nešo 3 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


16. 10. 2023

Odziv Ministrstva za zdravje

Najprej se vam zahvaljujemo za skrb glede naraščajoče uporabe prepovedanih substanc in zasegov, ki jih opravlja FURS. Zavedamo se, da uporaba prepovedanih substanc in steroidov lahko prinaša resna zdravstvena tveganja in ima negativne posledice tako za posameznika kot tudi za družbo kot celoto. Na Ministrstvu za zdravje si zato prizadevamo za izobraževanje in povečanje ozaveščenosti o teh tveganjih ter spodbujamo zdrav življenjski slog.

Predlog obveznih testov na steroide v okviru splošnih zdravniških pregledov je vsekakor zanimiva ideja, vendar pa vzbuja tudi nekaj pomembnih pomislekov, ki bi jih bilo treba temeljito preučiti. Na primer: uvedba obveznih testov na steroide bi zahtevala poseg v zasebnost posameznikov, kar sproža pomembna etična vprašanja. Obvezno testiranje bi zahtevalo dodatne finančne vire in stroške za zdravstveni sistem, vprašanje pa je, ali bi bilo to finančno vzdržno in ali ne bi bilo bolje usmeriti te vire v druge preventivne ukrepe. Obstajajo tudi vprašanja glede metodologije testiranja in morebitnih lažno pozitivnih ali lažno negativnih rezultatov. Vse te in še druge pomisleke bi bilo treba temeljito preučiti, najti ravnovesje med zaščito zdravja posameznikov in spoštovanjem njihovih pravic ter učinkovitostjo in finančno vzdržnostjo predlagane politike.

V vsakem primeru pa je pomembno, da se o steroidih in njihovih škodljivih posledicah ljudi ves čas izobražuje in osvešča. Zato hvala za vašo pobudo in ozaveščenost.

Komentarji