Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Subvencije za dvigala v starejših blokih

2088 OGLEDOV 20 KOMENTARJEV

Sicer je v lanskem letu že bil podoben predlog, na katerega je ministrstvo za okolje in prostor podalo negativen odgovor, češ da vgradnja dvigal ni tip samostojnega projekta, ki bi ga Evropska komisija izrecno podprla. Vendar to ni res, saj so na hrvaškem na podlagi nepovratnih sredstev EU zagnali projekt vgradnje dvigal v večetažne stanovanjske stavbe. Na hrvaškem se 85% sredstev za dvigala pridobi iz brezpovratnih sredstev EU fondov, razliko 15% pa zagotovijo stanovalci.

Moj predlog gre v smeri naj se ponovno preuči možnost pridobivanja EU subvencij. Stavb brez dvigal v Sloveniji je preveč, prebivalstvo pa se stara.

dodajam link iz hrvaške gospodarske zbornice.

www.hgk.hr/predprijava-za-ugradnju-osobnih-dizala-financiranih-iz-eu-projekta-dostupnost-do-stana

30 glasov

6 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR P PeterP 7 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


31. 3. 2020

Odziv Ministrstva za okolje in prostor

Vgradnja dvigala/dvižne ploščadi v obstoječo stavbo predstavlja investicijo večje vrednosti, ki jo je smiselno obravnavati v kontekstu celovite prenove stavbe (še toliko bolj to velja za starejše stavbe). Ko smo že sporočili bomo celovite prenove stavb podpirali tudi na Ministrstvu za okolje in prostor v okviru oblikovanja prioritet za financiranja s sredstvi EU v obdobju naslednje finančne politike v letih 2021 -2027. Hkrati pa moramo poudariti, da vgradnja dvigal trenutno ni tip samostojnega projekta, ki bi ga Evropska komisija izrecno podprla v okviru zakonodajnega okvira sedanje (2014 -2020) niti v okviru predlogov za izvajanje prihodnje finančne perspektive (2021-2027). Jasna podpora pa gre celovitim prenovam stavb. Glede možnosti pridobivanja sredstev EU za vgradnjo dvigal smo pred nekaj meseci dobili tudi pojasnila Urada za kohezijsko politiko pri Službi Vlade RS za razvoj in kohezijsko politiko. Iz pojasnil je razvidno, da v evropski kohezijski politiki v tekočem programskem obdobju ni na razpolago sredstev za ta namen, saj financiranje tovrstnih ukrepov v operativnem programu ni predvideno. Kar se tiče naslednjega programskega obdobja pa še ni dokončno znana vsebina naložb.

V zvezi z informacijami, da so na Hrvaškem v te namene pridobili evropska sredstva, pojasnjujemo, da nam podatek ni znan. Po naših informacijah do realizacije ni prišlo. Tovrsten projekt tudi ni opisan oziroma predstavljen v letnih poročilih, ki jih vsaka država letno posreduje Evropski komisiji. Povezava, ki jo pošiljate predstavlja le evidentiranje interesa za vgradnjo dvigal, kar nam je poznano (izvedli so poizvedovanje, kdo bi bil zainteresiran za tak projekt).

S spremembo Stanovanjskega zakona v lanskem letu se je sicer olajšalo pridobivanje soglasij v primeru vgradnje dvigal. Tako lahko po novem etažni lastniki, ki imajo več kot tri četrtine solastniških deležev, izvedejo gradbena dela in izboljšave za odpravo arhitektonskih ovir tudi kadar je zanje potrebno pridobiti gradbeno dovoljenje. Dvigalo se v stavbi lahko vgradi kot splošni skupni del (v lasti vseh etažnih lastnikov). V tem primeru se za vgradnjo lahko koristijo tudi sredstva rezervnega sklada stavbe. Če se dvigalo vgradi kot posebni skupni del (v lasti le nekaterih etažnih lastnikov), kar mora biti pogodbeno dogovorjeno, njegovo vgradnjo financirajo le etažni lastniki, katerim to dvigalo služi.

Komentarji