Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Registrske tablice vozil naj ostanejo tistemu, ki jih je plačal

2319 OGLEDOV 2 KOMENTARJA

Predlagam, da registrske tablice vozila ostanejo lastniku, kot je to nekoč že bilo oz. je to že sedaj in sicer za t.i. tablice po naročilu. S tem se bodo poenotili tudi registrski okraji, kajti sedaj je vse pomešano.

34 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR W Wisdom 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


14. 4. 2020

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

Zakon o motornih vozilih (ZMV-1) (Uradni list RS, št. 75/17) (v nadaljnjem besedilu: ZMV-1) v prvem odstavku 34. člena določa:

»(1) Registrske tablice, izdane za označitev vozila, so vezane na vozilo. Oznako registrske tablice je mogoče na posebno zahtevo izbrati po lastni želji. Registrske tablice z izbranim delom oznake so vezane na osebo, ki je rezervirala registrsko tablico z izbranim delom oznake. Ta oseba lahko rezervacijo izbranega dela oznake oziroma registrske tablice z izbranim delom oznake prenese na drugo osebo.«.

Iz navedene določbe izhaja, da so »serijske« registrske tablice vezane na vozilo, registrske tablice z izbranim delom oznake pa na osebo, ki je rezervirala registrsko tablico z izbranim delom oznake in ki lahko rezervacijo izbranega dela oznake oziroma registrske tablice z izbranim delom oznake tudi prenese na drugo osebo.

Temu sledijo tudi določbe 39. člena ZMV-1 – prvi do deveti odstavek:

»39. člen

(odjava vozila)

(1) Lastnik registriranega vozila lahko kadar koli odjavi vozilo pri registracijski organizaciji in hkrati z odjavo izroči registrske tablice.

(2) Lastnik registriranega vozila mora odjaviti vozilo pri registracijski organizaciji in hkrati z odjavo izročiti registrske tablice, če:

1. je vozilo uničeno;

2. je vozilo odsvojeno;

3. bo vozilo registrirano v tujini zaradi preselitve lastnika vozila ali iz drugih razlogov;

4. je vozilo ukradeno;

5. je veljavnost prometnega dovoljenja potekla pred več kot 30 dnevi ali pred več kot letom dni za mopede, motorna kolesa, motorna trikolesa, lahka štirikolesa, težka štirikolesa, bivalna vozila, bivalne priklopnike ter starodobnike;

6. je med veljavnostjo prometnega dovoljenja prenehala veljati zavarovalna pogodba, ker ni bila obnovljena ali ni bila poravnana letna obveznost v skladu z zavarovalnimi pogoji;

7. je v primeru iz petega odstavka 28. člena tega zakona uporabnik preklical dano soglasje in lastnik ni imenoval novega uporabnika ali

8. je potrdilo o skladnosti ali soglasje k registraciji za to vozilo odpravljeno.

(3) V primerih iz 1. in 3. točke prejšnjega odstavka mora lastnik vozila registrirano vozilo odjaviti in izročiti registrske tablice v 15 dneh po nastanku dogodka. V primeru iz 4. točke prejšnjega odstavka mora lastnik registrirano vozilo odjaviti v 15 dneh po ugotovitvi kraje vozila.

(4) Registrskih tablic lastniku vozila ni treba izročiti, če so pogrešane, če je vozilo ukradeno, če so zanj izdane registrske tablice z izbrano oznako ali če je vozilo odsvojeno in hkrati z istimi registrskimi tablicami registrirano na novega lastnika.

(5) Odjava vozila ob spremembi lastništva je mogoča le ob istočasnem vpisu novega lastnika vozila v evidenco registriranih vozil.

(6) Če pri spremembi lastništva vozila, za katero se plačuje dajatev na odjavljeno vozilo, novi lastnik istočasno ali v roku 15 dni vozila ne registrira na svoje ime, upravna enota, na območju katere ima lastnik vozila stalno prebivališče oziroma sedež ali začasno prebivališče, če v Republiki Sloveniji nima stalnega prebivališča, po 15 dneh od spremembe lastništva pošlje obvestilo, od kdaj je v evidenci registriranih vozil evidentiran kot novi lastnik vozila.

(7) Registracijska organizacija hrani izročene registrske tablice 30 dni od dneva izročitve, razen za tovorna, vlečna in priklopna vozila, avtobuse, mopede, motorna kolesa, motorna trikolesa, lahka štirikolesa, težka štirikolesa, bivalna vozila, bivalne priklopnike, delovne stroje, traktorje in traktorske priklopnike ter starodobnike, ki se hranijo eno leto od dneva izročitve. Če v tem roku s temi registrskimi tablicami ni registrirano isto vozilo, se izročene registrske tablice uničijo.

(8) Če v primerih iz 5. do 8. točke drugega odstavka tega člena lastnik vozila ne odjavi vozila in ne izroči registrskih tablic, upravna enota, na območju katere ima lastnik vozila stalno prebivališče oziroma sedež ali začasno prebivališče, če v Republiki Sloveniji nima stalnega prebivališča, pisno opozori lastnika vozila, naj v 15 dneh po prejemu opozorila izpolni svoje obveznosti iz drugega odstavka tega člena. Če lastnik vozila v tem roku ne izpolni obveznosti, upravna enota vozilo po uradni dolžnosti odjavi v evidenci registriranih vozil.

(9) Uporabnik vozila iz drugega odstavka 28. člena tega zakona pri odjavi vozila po preteku roka iz 5. točke drugega odstavka tega člena ne potrebuje soglasja lastnika vozila.«.

Tak način vezanosti registrske tablice v Republiki Sloveniji velja še iz časa, ko Ministrstvo za infrastrukturo še ni bilo pristojno za področje registracije vozil, navedena ureditev pa je podprta tudi z informacijskim sistemom, ki podpira delovanje evidence registriranih vozil. Sprememba ureditve vezanosti registrskih tablic bi pomenila drugačno zasnovo navedenega sistema, kar je nadalje povezano z velikimi finančnimi in kadrovskimi posledicami, zato Ministrstvo za infrastrukturo v zvezi s tem trenutno ne načrtuje nobenih sprememb.

V delu predloga , ki se nanaša na »poenotenje registrskih okrajev« pa vam odgovarjamo, da ni povsem jasno, kaj je s tem mišljeno, predvidevamo pa, da vas zanima naslednje.  

Tretji odstavek 35. člena veljavnega ZMV-1 določa:

»(3) Na registrski tablici sta oznaka registracijskega območja, v katerem je vozilo registrirano, in grb občine, v kateri je sedež upravne enote, na območju katere so izdane registrske tablice. Na podlagi predhodnega naročila lastnika vozila se registrska tablica lahko izda z oznako registracijskega območja in grbom ustrezne občine po izbiri lastnika vozila.«.

Tako določbo je pred ZMV-1 določal že Zakon o motornih vozilih (ZMV) (Uradni list RS, št. 106/10, 23/15, 68/16 in 75/17 – ZMV-1), ki je začel veljati 1. aprila 2011, uporabljati pa se je začel 1. julija 2011.

ZMV-1 v sedmem odstavku 39. člena tudi omogoča, da se v primeru odsvojitve (prodaje) vozila v roku 30 dni od dneva izročitve registrskih tablic z istimi registrskimi tablicami registrira isto vozilo.

Ob spremembi prebivališča lastnika vozila iz enega v drugo registracijsko območje vozila tako ni potrebno označiti z novimi registrskimi tablicami, s čimer sta prihranjena uničenje starih registrskih tablic ter izdelava in strošek novih registrskih tablic. Ne gre pa tudi zanemariti možnosti izbire registrskih tablic z izbranim delom oznake, ki jo predvideva prvi odstavek 34. člena ZMV-1, pri čemer ima oseba, ki tako registrsko tablico rezervira zaradi poljubnega registracijskega območja občutno večji obseg izbire pri oblikovanju registrske označbe.

Glede na navedeno se z možnostjo izbire registracijskega območja, določene v drugem stavku tretjega odstavka 35. člena ZMV-1, odpravlja administrativne ovire, zmanjšuje stroške lastnikov vozil, ne nazadnje pa tudi prispeva k varstvu okolja, zato Ministrstvo za infrastrukturo v zvezi z registracijskimi območji trenutno ne načrtuje sprememb.

Komentarji