Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Uvedba pol-dnevnega dopusta

951 OGLEDOV 5 KOMENTARJEV

Predlagam uvedbo možnosti, da zaposleni vzame pol dne dopusta namesto celega dne.

To je trenutno že omogočeno naprimer na Češkem.

Menim, da tovrstna sprememba nikogar nič ne stane, hkrati pa omogoča, da ljudje za krajše opravke ali obisk zdravnika, porabijo manj dopusta, kar jim posledično omogoča porabo dopusta za dejanski oddih in regeneracijo.

Še posebej za obisk zdravnika, marsikdo ne vzame bolniške odsotnosti, ampak dopust. V kolikor bi bilo omogočeno vzeti pol dne dopusta, bi se marsikdo naročil popoldne ali sredi dopoldneva, in tako prispeval k enakomernejši obremenitvi zdravnikov skozi delovni dan, namesto, da se večina naroči bodisi takoj zjutraj ali pozno popoldne.

62 glasov

4 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M meaculpa 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


31. 3. 2020

Odziv Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Zakon o delovnih razmerjih (Uradni list RS, št. 21/13, 78/13 - popr., 47/15 - ZZSDT, 33/16 - PZ-F, 52/16, 15/17 - odl. US, 22/19 – ZPosS in 81/19; v nadaljnjem besedilu: ZDR-1) v določbi četrtega odstavka 160. člena določa pravilo o določanju in izrabi letnega dopusta v delovnih dnevih. To pravilo pa je treba uporabljati skupaj s pravilom iz tretjega odstavka tega člena, ki dodatno pojasnjuje, kaj se šteje za dan letnega dopusta. Kot dan izrabe letnega dopusta se tako obračuna samo tisti dan, ko bi delavec moral po razporedu delovnega časa opravljati delo. Iz obravnavanega pravila pa izhaja tudi, da delavec ne more izrabljati letnega dopusta po urah, temveč je najmanjša enota izrabe en delovni dan. Obenem to pomeni, da delodajalec ne more odrediti delavcu določenega števila delovnih ur na dan, ko ta izrablja letni dopust, in da je delavec v primeru izrabe letnega dopusta upravičen do celodnevne odsotnosti z dela.

V primeru, da se delavec in delodajalec dogovorita za nekajurno opravičeno odsotnost z dela zaradi neodložljivih osebnih ali družinskih opravkov delavca, pa lahko pride v poštev kakšen drug institut, npr. začasna prerazporeditev delovnega časa ali gibljiv delovni čas po volji delavca. Nekatere kolektivne pogodbe dejavnosti urejajo pravico do kratkotrajne, nekajurne opravičene odsotnosti z dela v okviru instituta opravičene plačane odsotnosti zaradi osebnih ali družinskih obveznosti.

Z vidika pristojnosti ministrstva naj nenazadnje še dodamo, da je bil ZDR-1 s strani zakonodajalca sprejet po dogovoru s socialnimi partnerji in bi morebitne spremembe in dopolnitve tega zakona zahtevale dodaten dogovor oziroma kompromis med socialnimi partnerji.

Komentarji