Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Izobrazba vzgojitelja predšolskih otrok

1545 OGLEDOV 11 KOMENTARJEV

Predlagam, da bi lahko delo vzgojitelja predšolskih otrok opravljal tudi tisti, ki je dokončal prvo stopnjo študija pedagogike in si pridobil naziv profesor pedagogike.

35 glasov

13 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M Martinaa 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


16. 11. 2021

Odziv Ministrstva za izobraževanuje, znanost in šport

V tem trenutku pogoje o izobrazbi za vzgojitelje predšolskih otrok določa 40. člen Zakona o vrtcih ter 5. člen Pravilnika o izobrazbi vzgojiteljev predšolskih otrok in drugih strokovnih delavcev v programih za predšolske otroke in v prilagojenih programih za predšolske otroke s posebnimi potrebami.

V skladu s 40. členom Zakona o vrtcih mora imeti vzgojitelj v vrtcu izobrazbo, pridobljeno po študijskem programu za pridobitev izobrazbe najmanj prve stopnje, oziroma raven izobrazbe, pridobljene po študijskem programu, ki v skladu z zakonom ustreza izobrazbi najmanj prve stopnje, ustrezne smeri.

Podrobnejšo izobrazbo za strokovne delavce v vrtcih je določil minister, potem, ko si je pridobil mnenje pristojnega strokovnega sveta, in sicer v skladu s 5. členom Pravilnika o izobrazbi vzgojiteljev predšolskih otrok in drugih strokovnih delavcev v programih za predšolske otroke in v prilagojenih programih za predšolske otroke s posebnimi potrebami, ki določa, da  je vzgojitelj predšolskih otrok v programu za predšolske otroke lahko, kdor je končal:

  • visokošolski strokovni študijski program predšolske vzgoje,
  • visokošolski strokovni študijski program prve stopnje predšolska vzgoja,
  • magistrski študijski program druge stopnje predšolska vzgoja, zgodnje učenje in poučevanje ali zgodnje učenje.

Vzgojitelj predšolskih otrok v programu za predšolske otroke je lahko tudi, kdor je končal:

  • univerzitetni študijski program (študijski program, sprejet pred 11. junijem 2004, po katerem se v skladu s 15. členom ZViS-E pridobi raven izobrazbe, ki ustreza ravni izobrazbe, pridobljeni s študijskim programom druge stopnje) in si pridobil strokovni naslov profesor,
  • univerzitetni študijski program (študijski program, sprejet pred 11. junijem 2004, po katerem se v skladu s 15. členom ZViS-E pridobi raven izobrazbe, ki ustreza ravni izobrazbe, pridobljeni s študijskim programom druge stopnje) s področja izobraževanja, umetnosti, humanističnih ved ali družboslovja,
  • visokošolski strokovni ali univerzitetni študijski program socialno delo,
  • magistrski študijski program druge stopnje in si pridobil strokovni naslov magister profesor,
  • magistrski študijski program druge stopnje s področja izobraževanja, umetnosti, humanističnih ved ali družboslovja,
  • magistrski študijski program druge stopnje socialno delo, socialno vključevanje in pravičnost na področju hendikepa, etičnosti in spola ali socialno delo z družino

 in je opravil študijski program za izpopolnjevanje iz predšolske vzgoje.

Ne glede na določbo prejšnjega odstavka, študijskega programa za izpopolnjevanje iz predšolske vzgoje ni potrebno opravljati tistemu, ki je pridobil srednjo strokovno izobrazbo iz predšolske vzgoje.

Po trenutno veljavni ureditvi diplomant študijskega programa prve stopnje iz pedagogike ne izpolnjuje pogojev za opravljanje dela na delovnem mestu vzgojitelja predšolskih otrok.

V skladu s 4.a členom Navodil o vodenju postopkov priprave, posredovanja v sprejem in objave javno veljavnih izobraževalnih in vzgojnih programov (Uradni list RS, št. 5/11 in 10/19) lahko posamezni visokošolski zavod, ki izvaja študijski program prve stopnje pedagogika, vloži pobudo in obrazloženo utemeljitev na Zavod za šolstvo Republike Slovenije (ZRSŠ), kjer predlaga uvrstitev programa med študijske programe, ki ustrezajo za delo na delovnem mestu vzgojitelja v programu za predšolske otroke. Če ZRSŠ na podlagi predhodne obravnave ugotovi, da je predlog visokošolskega zavoda utemeljen in da je potrebna sprememba znanj izvajalcev kot posameznega elementa posameznega programa, pripravi ustrezne strokovne podlage za spremembo znanj izvajalcev kot predlog za obravnavo na strokovnih svetih in posledično spremembo podzakonskega predpisa (pravilnika).

Komentarji