Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Obvezna postavitev elektro polnilnic

1330 OGLEDOV 12 KOMENTARJEV

Spoštovani, podajam pobudo, da se ob spremembi zakonodaje opredeli zahteva, da je potrebno ob izgradnji javnega, komercialnega ali poslovnega objekta določen delež parkirnih mest in določen delež kolesarnice opremiti s polnilnicami za električna vozila in polnilnicami za električna kolesa. Sočasno predlagam, da se opredeli tipe objektov, kjer je potrebna izgradnja hitrih DC polnilnic. Delujoče polnilnice naj bodo pogoj za pridobitev uporabnega dovoljenja.

Podobno je uzakonjen delež parkirnih prostorov za invalide, delež mest za kolesa (ponekod).

33 glasov

17 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR H hribovc0601 4 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • ZADNJA SPREMEMBA
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


28. 4. 2020

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

Trenutno obveznosti izgradnje ali delovanja polnilnic za električna vozila še ni urejena s predpisi, je pa to zahteva " Direktive (EU) 2018/844 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 30. maja 2018 o spremembi Direktive 2010/31/EU o energetski učinkovitosti stavb in Direktive 2012/27/EU o energetski učinkovitosti (UL L št. 156 z dne 19. 6. 2018, str. 75), ki jo moramo še v celoti prenesti v naš pravni red. S predlogom se torej načeloma strinjamo.

Ministrstvo za Infrastrukturo je zato pripravilo osnutek Zakona o učinkoviti rabi energije, ki je objavljen na spletni strani e-demokracija. Ta v 33. členu (polnilna mesta za električna vozila) opredeljuje zahtevo, da je treba ob graditvi in večjih prenovah nestanovanjskih oziroma stanovanjskih stavb, ki imajo več kot deset parkirnih mest, določen delež parkirnih mest opremiti s polnilnicami za električna vozila. Sprejem zakona je predviden v letošnjem letu. Osnutek zakona ne predvideva zahteve po polnilnih mestih za električna kolesa v kolesarnici, bomo pa predlog proučili.

Ministrstvo za Infrastrukturo nadalje pripravlja tudi zakonodajo, ki bo podrobneje uredila področje trajnostne mobilnosti in alternativnih goriv v prometu. V sklopu priprave se proučujejo tako mehanizmi zagotavljanja primerne mreže polnilne infrastrukture za električna vozila, kot zagotavljanje primernega števila parkirnih mest za osebne avtomobile in kolesa.

Zahteve za pridobitev gradbenega in uporabnega dovoljenja ureja prostorska in gradbena zakonodaja, ki sta v pristojnosti Ministrstva za okolje in prostor ter prostorski akti države in občin. V sklopu pravil državnega prostorskega reda se v sodelovanju med obema ministrstvoma predvideva prenova normativov za število parkirnih mest pri novogradnjah.

Osnutek zakonodaje na področju trajnostne mobilnosti bo predvidoma pripravljen v letošnjem letu, na področju alternativnih goriv v prometu pa v letu 2021. Sočasno bodo prenovljena tudi pravila državnega prostorskega reda s področja parkiranja.

Popravki predloga

Verzija predloga z dne, 3. 2. 2020 | 22:59:42

Obvezna postavitev elektro polnilnic

Spoštovani, podajam pobudo, da se ob spremembi zakonodaje opredeli zahteva, da je potrebno ob izgradnji javnega, komercialnega ali poslovnega objekta določen delež parkirnih mest in določen delež kolesarnice opremiti z polnilnicami za električna vozila in polnilnicami za električna kolesa. Sočasno predlagam, da se opredeli tipe objektov, kjer je potrebna izgradnja hitrih DC polnilnic. Delujoče polnilnice naj bodo pogoj za pridobitev uporabnega dovoljenja.

Podobno je uzakonjen delež parkirnih prostorov za invalide, delež mest za kolesa (ponekod).

Komentarji