Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Plačilo reševanja in intervencij z zavarovanjem

530 OGLEDOV 13 KOMENTARJEV

Predlagam, da se za uporabo helikopterja, opreme, reševalne službe ter intervencijsko reševanje začne le-to zaračunavati. V Evropi se intervencije zaračunavajo po ceniku, s katerim se tudi financira oprema ter osebje, ki izvaja te ukrepe. S tem bi ekipe prišle do lastnih sredstev, ne bi bile več toliko odvisne od državne pomoči.

Zdravstvo je v slabem stanju tudi zaradi nevestnih planincev, adrenalinskih odvisnežev in podobnih. Za takšne primere obstajajo zavarovanja, ki jim krijejo stroške intervencij.

Vedno več pa je tudi oseb, ki popolnoma brez znanja prav silijo v nesrečo. S tem bi bolje poskrbeli za lastno varnost.

23 glasov

8 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 20 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR A Andy 3 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


3. 10. 2023

Odziv Ministrstva za zdravje

V zvezi s pobudo pojasnjujemo naslednje pojasnilo glede pristojnosti Ministrstva za zdravje. Če gre za nesrečo ali bolezen in potrebuje oseba storitev nujne medicinske pomoči, gre za zdravstvene storitve, ki jih v skladu z zakonodajo ni mogoče zaračunati ali pogojevati z nekim dodatnim zavarovanjem. Indikacijo za aktivacijo helikopterske nujne medicinske pomoči preverja dispečerska služba zdravstva ali zdravnik nujne medicinske pomoči, ki poda dispečerski službi zahtevo za posredovanje ekipe HNMP.

Če bi se v tem smislu sledilo pobudi, bi se ugotavljanje odgovornosti za malomarnost, ki je povzročila ali doprinesla k poškodbi ali obolenju, moralo iskati pri vseh primerih, ki jih obravnavajo zdravstvene ekipe v sklopu službe nujne medicinske pomoči in ne samo v okviru nudenja nujne medicinske pomoči s pomočjo helikopterja.

Ko pa gre za akcije iskanja in reševanja s strani GRS, kjer se osebe prenese ali prepelje s helikopterjem iz gora zaradi tega ker so na primer precenile svoje fizične zmožnosti, niso bile primerno opremljene za pot v gore, niso upoštevale navodil oziroma vremenskih opozoril in se zato niso mogle varno vrniti, to ne spada pod zdravstvene storitve, za katere regulacijo bi bilo pristojno Ministrstvo za zdravje. Prav tako nima zdravstvo nobene pristojnosti pri aktivaciji helikopterja za te namene, saj te akcije potekajo na relaciji Regijskih centrov za obveščanje in Gorske reševalne službe, ki vodi te intervencije.

Komentarji