Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Varovanje upokojencev

516 OGLEDOV 9 KOMENTARJEV

Naše drage starše, stare starše in druge ki jih je malo "povozil čas" izkoriščajo trgovci vseh sort in vse prepogosto jim za velik denar podtaknejo izdelke ali storitve ki jih ne potrebujejo ali so precenjene, neustrezne,..

Take ljudi bi država lahko zaščitila saj so to ljudje potrebni pomoči v taki obliki.

Predlagam vladi naj ustanovi službo ki bi varovala upokojence pred administratorji in prodajalci sumljivih storitev.

To bi bilo zelo enostavno. Vsak upokojenec bi plačal mesečno naročnino kak evro ali dva in dobil bi nek znak ki bi vse trgovcem, zavarovalničarjem in ostalim ponudnikom raznih medicinskih pripomočkov diktiral, da gre njihova ponudba skozi kontrolo neke službe. Če bi se sklenila kupčija, pogodba, dogovor mimo te kontrole bi bila neveljavna.

Primer v praksi: Kot prodajalec vitaminov, storitev,.. pridem do upokojenca in vidim da ima na poštnem nabiralniku (opcijsko) nalepko službe preverjanja. Če hočem z tem človekom skleniti kupčijo moram skozi preverbo drugače sem kazensko odgovoren zaradi poslovne goljufije ali kaj podobnega.

Idejo sem dobil potem ko mi je draga mati ki ne zna sama presoditi kdo jo pelje žejno čez vodo in ker sama nima moči vsiljivemu trgovcu reči NE, sporočila da je kupila vitamine za 300 evrov. Cela pokojnina! Zdaj bo lačna čez mesec če ji ne bomo pomagali. Takih mam je veliko in trgovcev tudi.

26 glasov

4 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 20 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR J jan31 39 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


7. 4. 2020

Odziv Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo

Materijo iz predloga že ureja Zakon o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami (Uradni list RS, št. 53/07 — v nadaljevanju besedila ZVPNPP), ki v 8., 9. in 10. členu prepoveduje agresivno poslovno prakso ter v IV. poglavju določa tudi upravni nadzor in sodno varstvo. Za agresivno poslovno prakso lahko Tržni inšpektorat RS ali drug pristojni inšpekcijski organ izreče globo za prekršek pravni osebi in Samostojnemu podjetniku posamezniku ali podjetnici posameznici tudi od 3.000 do 40.000 eurov.

Na ministrstvu bomo letos pripravili nov Zakon o varstvu potrošnikov, ki bo vključeval tudi ZVPNPP. V okviru delovnih sestankov z deležniki bomo skupaj pretresli vsa pereča odprta vprašanja in poiskali ustrezne rešitve, ki bodo uravnotežene in učinkovite v praksi.

Posebno pozornost bomo namenili tudi potrebnim spremembam in dopolnitvam ZVPot za prilagoditev pravnega okolja in pravnega varstva digitalni dobi. Prizadevali si bomo za iskanje pravega ravnovesja med spodbujanjem inovativnosti in zagotavljanjem varstva (ranljivih) skupin potrošnikov, zlasti pa si bomo prizadevali za zagotavljanje pravne varnosti vseh subjektov na trgu.

Komentarji