Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Predlagam vladi strogo kaznovanje počasnih voznikov, sorazmerno s prehitrimi ter enako kaznovanje s točkami. Počasneži so največji vzrok in razlog za neumnosti voznikov in težke prometne nesreče

1248 OGLEDOV 41 KOMENTARJEV

Predlagam vladi strogo kaznovanje počasnih voznikov, sorazmerno s prehitrimi ter enako kaznovanje s točkami. Počasneži so največji vzrok in razlog za neumnosti voznikov in težke prometne nesreče, namreč vsak normalen človek, ki se vozi po omejitvah in želi neko pot opraviti v času primernem za to razdaljo in ne z 1 uro zamudo zaradi počasnih, nesposobnih in nevarnih voznikov, ki očitno glede na svoje početje vozila sploh ne obvladajo, ogrožajo sebe in ostale ter so si upam trditi glavni vzrok za neumnosti voznikov na cestah poleg alkohola. Redno potujem in vsak dan vidim samo na eni relaciji vsaj 10 prehitevanj v škarje ali se gre to zaradi kamijonov, predvsem tujih,ki so premikajoče ovire in uničujejo vse ceste ali pa zaradi prepočasnih voznikov. Predlagam sorazmerne kazni s prehitro vožnjo, točke in pa odvzem dovoljenja v primeru ponavljanja prekrškov.

46 glasov

28 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR B Big brother 90 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


24. 3. 2020

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

Področje hitrosti vožnje je urejeno v 45. členu Zakona o pravilih cestnega prometa.

Iz četrtega odstavka 45.  člena omenjenega zakona med drugim izhaja, da voznik ne sme brez upravičenega razloga voziti tako počasi, da bi oviral druge udeležence v cestnem prometu. Voznik vozila, ki vozi na čelu kolone z nižjo hitrostjo od največje dovoljene hitrosti in od hitrosti prometnega toka vozil na smernem vozišču, za katerim se nabere kolona vozil, se mora, če ga kolona ne more varno prehiteti, na prvem primernem kraju umakniti z vozišča in pustiti kolono vozil mimo. Za kršitev omenjene določbe je predpisana tudi globa. Navedeno pomeni, da je problematika prepočasne vožnje že urejena.

Iz zgoraj navedenega tako izhaja, da predloga ni potrebno realizirati, ker je zadeva že urejena, zato ga ne podpiramo.

Komentarji