Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

evidenca za ukradena kolesa

2368 OGLEDOV 13 KOMENTARJEV

Vlada RS naj uredi enotno spletno stran za ukradena kolesa. Res je, da je minimalna možnost, da dobiš nazaj ukradeno kolo, pa vendarle. Ena možnost je, da prijaviš krajo kolesa in v prijavi navedeš vse podatke o kolesu kot je serijska št.. V primeru, da se kolo najde se zlahka dobi lastnika kolesa in tudi lastnik kolesa bi lahko spremljal spletno stran najdenih koles in bi sam prišel do svojega kolesa po serijski št. ali drugemu prepoznavnemu znaku.

32 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR V verso verso 441 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


30. 1. 2020

Odziv Ministrstva za notranje zadeve

Policija na podlagi 123. člena Zakona o nalogah in pooblastilih policije (v nadaljevanju ZNPPol) upravlja in vodi tudi evidenco  iskanih in najdenih predmetov. V navedeno evidenco so vpisana tudi najdena in iskana kolesa.

V primeru najdbe predmeta je dolžnost najditelja, da najdeno stvar vrne lastniku ali pa jo izroči Policiji, ki o najdbi sestavi zapisnik. V nadaljevanju Policija išče lastnika najdene stvari in s tem namenom podatke o najdeni stvari objavi na svojih spletnih straneh, kot tudi na oglasni deski policijske postaje, na območju katere je bil predmet najden. Seznam najdenih predmetov na spletnih straneh policije je objavljen v rubriki Najdeni predmeti oziroma na spletni povezavi https://www.policija.si/apps/predmeti/index.php#/. Na navedeni spletni strani je možno izbrati tudi kategorijo iskanih koles.

V skladu s Pravilnikom o postopku z najdenimi stvarmi Policija najdene predmete s svojega seznama hrani najmanj 30 dni, nato pa jih, razen orožja in prepovedanih drog, odda v hrambo in nadaljnji postopek Finančni upravi Republike Slovenije (v nadaljevanju FURS). Če se po poteku enega leta od najdbe stvari njen lastnik ne najde, se jo izroči najditelju ali proda na dražbi, ki jo izvede FURS.

V evidenco iskanih in najdenih predmetov se vnašajo tudi iskana kolesa, ki so predmet kaznivega dejanja. Oškodovancem kaznivih dejanj, med katere spadajo tudi oškodovanci ukradenih koles Policija predlaga, da vsako dejanje prijavijo policiji in pri tem posredujejo tudi podatke, na podlagi katerih se lahko ukradeni predmet identificira.

V okviru preventivnih dejavnosti Policija morebitnim oškodovancem svetuje, da shranijo identifikacijske podatke o vrednejših predmetih, v primeru kolesa je to serijska številka in morebitne druge posebnosti, po katerem je mogoče kolo izslediti in identificirati.

Policija je torej že prepoznala potrebo po javni objavi podatkov o najdenih stvareh, preučuje pa tudi možnost objave podatkov o ukradenih stvareh. Trenutno Policija išče ustrezne tehnične rešitve za izvoz podatkov o ukradenih predmetih iz svojih evidenc in objavo teh podatkov na spletnih straneh. Največjo težavo pri tem predstavljajo pomanjkljivi podatki, saj oškodovanci policiji sporočajo pomanjkljive podatke o ukradenih predmetih, npr. poleg opisa kolesa oškodovanec nima oziroma ne posreduje podatka o serijski številki.

Posredovani predlog ocenjujemo kot delno primeren, zato bo Policija nadaljevala s postopki za njegovo pripravo.

Komentarji