Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Ukinitev pravice redarstvu za merjenje hitrosti

1403 OGLEDOV 20 KOMENTARJEV

Predlagam, da se ukine pravice redarstvo in medobčinskem inpektoratu možnost merjenja hitrosti. POMEN besede redarstvo je, da delajo RED in s tem ko se skrivajo za ograjo kjer se ravno začen tabla naselja, ko gredo vozniki morda še par kilometrov hitreje kot bi mogli in merijo tam hitrost, to ni nobeno redarstvo. Taka pravica se bi jim mogla odvzeti, ker se mi ne zdi da je to resnično namen meritve hitrosti. to je navadno inkasantstvo!

61 glasov

15 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 30 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR E eyemagics 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


23. 12. 2019

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

Kot izhaja iz Poročila o izvajanju Resolucije o nacionalnem programu varnosti cestnega prometa za leto 2018, ki ga je obravnaval Odbor za infrastrukturo, okolje in prostor Državnega zbora Republike Slovenije dne 10. 9. 2019, je neprimerna oziroma neprilagojena hitrost še vedno najpogostejši dejavnik prometnih nesreč. Zaradi neprilagojene hitrosti je v letu 2018 (2017) umrlo 37 (46) udeležencev cestnega prometa, 279 (284) se jih je hudo telesno poškodovalo in 1721 (1605) lahko telesno poškodovalo. Hitrost kot dejavnik prometnih nesreč izstopa tudi v naseljih. Na spoštovanje omejitev hitrosti in posledično boljšo prometno varnost se lahko vpliva z izvajanjem preventivnih aktivnosti in z učinkovitim nadzorom. Nadzor v medsebojnem sodelovanju zagotavljata policija in občinska redarstva.

Z omejevanje pristojnosti občinskih redarstev v povezavi z nadzorom hitrosti v naseljih bi posegli v pristojnost lokalnih skupnosti, hkrati pa bi ukrep negativno vplival na varnost prometa, zato predloga ne podpiramo.

Komentarji