Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Uporaba slovenskega jezika v avtomobilih

1532 OGLEDOV 29 KOMENTARJEV

V avtomobilih nekateri proizvajalci ne omogočajo izbire Slovenskega jezika. Mislim da bi bilo potrebno sprejeti zakon o varovanju slovenščine. V Slovenijo bi bilo dopustno uvoziti samo tiste avtomobile, ki bi imeli možnost nastavitve slovenščine! Gre za več vidikov uporabe slovenščine.

- varnost v cestnem prometu

- zaščita Slovenskega jezika - ki jo roko na srce že izpodriva angleščina

- razumevanje napak sistemov ( če bi bile napake napisane v slovenščini bi razumel v trenutku kar je v prometu ključnega pomena)

- navigacija - vodenje v lastnem jeziku

Nekateri proizvajalci Slovenski jezik imajo, nekateri med njimi (CITROEN) pa ne.

Če bi zakonsko uredili zadevo, mislim, da niti ena znamka nebi izostala na trgu, saj tak prevod ne stane skoraj nič.

Moj avto (Berlingo) ima 25 jezikov 2 arabska, srbskega... ki niso iz EU, slovenščine, ki pa je eden izmed uradnih jezikov EU pa nima.

Hvala za razumevanje in lep pozdrav!

37 glasov

8 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 28 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR V VON GAILDORF 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


5. 7. 2021

Odziv Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo

Določene vidike rabe slovenskega jezika v odnosu med podjetji in potrošniki ureja Zakon o varstvu potrošnikov (Uradni list RS, št. 98/04 — uradno prečiščeno besedilo, 114/06 — ZUE, 126/07, 86/09, 78/11, 38/1 4, 19/15, 55/17 — ZKoIT in 31/18; v nadaljnjem besedilu: ZVPot).

33. člen ZVPot namreč potrošnikom že zagotavlja visoko varstvo, tako da določa obveznost podjetij, da blagu, pri katerem je za njegovo pravilno uporabo potreben določen postopek ali bi potrošnik z njegovo napačno uporabo lahko povzročil nevarnost zase ali za druge ali onesnažil okolje, priložijo navodilo za uporabo, ki so lahko tudi prilepljena ali natisnjena na blagu oziroma na njegovi embalaži in so lahko v obliki besedila, slike ali skice oziroma kombinacije teh oblik.

Nadalje ZVPot določa, da mora biti vsebina navodila za uporabo za potrošnika lahko razumljiva in mu mora omogočati pravilno uporabo izdelka, prav tako pa mora biti navodilo za uporabo v celoti v slovenskem jeziku, kadar je blago namenjeno prodaji na ozemlju Republike Slovenije.

Glede na predstavljeno normiranje zadevnega področja menimo, da z vidika naših pristojnosti dodatna regulacija ni potrebna in da zato predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Komentarji