Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Dolgoročna podnebna strategija Slovenije do leta 2050 mora pozivati tudi k velikim spremembam prehranskih navad

3993 OGLEDOV 37 KOMENTARJEV

Dolgoročna podnebna strategija Slovenije do leta 2050 (ki je še v nastajanju) mora pozivati tudi k velikim spremembam prehranskih navad. Prehranske navade bo morala spremeniti velika večina Slovencev. Ker ljudje prehranskih navad ne bodo spremenili sami od sebe, bodo odločevalci in odgovorni organi primorani uporabiti več vrst političnih ukrepov.

V priponki je ta predlog vladi obrazložen na treh straneh. Naj bo to obvezno branje za predstavnike Ministrstva za zdravje, Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstva za okolje in prostor, Inštituta za nutricionistiko in vsake posamezne politične stranke.

Matevž Jeran, magister inženir prehrane

170 glasov

28 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 28 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR google: WFPB 13 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


5. 7. 2021

Odziv Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Poudarili bi, da znaša v Sloveniji delež travinja okoli dve tretjini kmetijskih zemljišč, zato je strateškega pomena ohranitev in razvoj govedoreje (mleko, meso), ki omogoča izrabo prevladujočega travinja, kar je še zlasti pomembno za območja z omejenimi dejavniki za pridelavo.

Menimo, da je pravica vsakega posameznika, da se sam odloča o izbiri vrste hrane, ki jo uživa, prav tako mu ne moremo vsiljevati prehranskih navad, lahko le ozaveščamo ljudi o prednostih uravnotežene prehrane in o slabostih neuravnotežene prehrane.

Tako kot do sedaj, si bomo tudi v bodoče še bolj prizadevali za čim manjši negativen vpliv živinoreje na okolje in podnebne spremembe z obstoječimi ter novimi ukrepi skupne kmetijske politike in z raziskavami podprtimi skozi Ciljno raziskovalne programe.

Komentarji