Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

RTV prispevek

1011 OGLEDOV 9 KOMENTARJEV

Namesto RTV prispevka, ki ga plačujejo samo lastniki nepremičnin, ki so priklopljene na električno omrežje, naj se uvede prispevek za elektronske medije, ki bo odtegnjen v enakem znesku za vse zaposlene v RS. Mislim, da bi zadostoval že znesek 5,00€/zaposlenega ali manj. Cca. 6.mio€/mesec bi moralo več kot zadostovati za tak program kot ga gledamo.

Predlog bi bil bistveno bolj pravičen kot je sedaj, saj tako ali drugače (TV, PC, tablice, MT itd) vsi državljani gledajo nekaj od programa, ki se predvaja.

20 glasov

11 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 18 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR K kobor 56 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


5. 12. 2019

Odziv Ministrstva za kulturo

Obveznost plačila RTV-prispevka je določena v prvem odstavku 31. člena Zakona o Radioteleviziji Slovenija (v nadaljevanju ZRTVS-1), ki določa:

»Kdor ima radijski ali televizijski sprejemnik oziroma drugo napravo, ki omogoča sprejem radijskih oziroma televizijskih programov (v nadaljnjem besedilu: sprejemnik) na območju Republike Slovenije, kjer so zagotovljeni tehnični pogoji za sprejem vsaj enega programa RTV Slovenija, mora RTV Sloveniji plačevati prispevek za opravljanje radijske in televizijske dejavnosti.«

Plačevanje RTV-prispevka podrobneje ureja Pravilnik o načinu prijavljanja in odjavljanja televizijskih in radijskih sprejemnikov ter o načinu plačevanja prispevka za programe Radiotelevizije Slovenija. Na podlagi 2. člena zadevnega pravilnika za radijski oziroma televizijski sprejemnik šteje vsaka naprava, s katero je mogoč sprejem vsaj enega programa RTV Slovenija. Na podlagi 3. člena zadevnega pravilnika mora sprejemnik prijaviti RTV Sloveniji, s čimer postane zavezanec za plačilo RTV-prispevka, vsakdo, ki ima radijski ali televizijski sprejemnik na območju Republike Slovenije, kjer so zagotovljeni tehnični pogoji za sprejem vsaj enega programa Radiotelevizije Slovenija:

  • prek prizemeljskega oziroma oddajniškega omrežja Radiotelevizije Slovenija,
  • prek kabelske mreže,
  • prek internetnega omrežja,
  • prek satelita,
  • prek druge tehnološke rešitve, pod pogojem, da ta tehnološka rešitev zagotavlja sprejem programov v najmanj enaki kvaliteti kot prizemeljsko omrežje.

Obveznost plačila RTV-prispevka torej ni vezana na lastništvo nepremičnine, ki je priklopljena na električno omrežje, ampak na imetništvo ustreznega radijskega ali televizijskega sprejemnika ali katerekoli druge naprave, ki omogoča sprejem programov RTV Slovenija, kar zajema tudi osebne računalnike, tablice in pametne telefone z dostopom do interneta.

Plačilo oziroma odjem električne energije v javnem električnem omrežju pa je relevantno zgolj za potrditve pravne domneve po četrtem odstavku 31. člena ZRTVS-1, na podlagi katere se šteje, da ima sprejemnik vsaka pravna ali fizična oseba, ki je registrirana kot odjemalka ali odjemalec oziroma plačnica ali plačnik električne energije v javnem električnem omrežju, razen če poda pisno izjavo, da nima svojega in da v svojih prostorih tudi ne uporablja tujega radijskega ali televizijskega sprejemnika ter da je bila seznanjena z zakonskimi posledicami neresnične izjave. Na podlagi šestega odstavka 31. člena ZRTVS-1 pa mora RTV Slovenija, preden od odjemalca oziroma plačnika električne energije, ki doslej ni bil zavezanec za plačilo prispevka, zahteva plačilo RTV-prispevka na podlagi tega zakona, omogočiti, da ta oseba lahko poda zadevno izjavo.

Pri vezavi plačila RTV-prispevka na imetništvo ustreznega sprejemnika oziroma druge naprave gre za že uveljavljen način določitve zavezancev za RTV-prispevek, kot ga poznajo tudi številne druge evropske države. Takšen sistem temelji tudi na pravični oziroma enakopravni obravnavi posameznikov, saj je obveznost plačila naložena vsaki fizični ali pravni osebi, ki ima kakršnokoli elektronsko napravo, ki omogoča sprejemanje programov RTV Slovenija. Pri čemer pa v skladu z 11. členom zadevnega pravilnika zavezanec – fizična oseba plačuje za vse svoje sprejemnike, ki jih uporablja osebno ali skupaj s člani svoje družine v isti stanovanjski enoti ali vikendu, le en pavšalni RTV-prispevek.

Predmetna ureditev pa upošteva tudi nekatere socialne okoliščine zavezancev, saj so na podlagi drugega odstavka 32. člena ZRTVS-1 plačila RTV-prispevka med drugim oproščeni socialno ogroženi, invalidi s 100 odstotno telesno okvaro, invalidi z manj kot 100 odstotno telesno okvaro, če jim je priznana tudi pravica do dodatka za pomoč in postrežbo, osebe, ki so trajno izgubile sluh, vzgojno izobraževalni zavodi, ustanove za varstvo otrok, bolnišnice, izvajalci socialno varstvenih dejavnosti znotraj javne mreže in invalidske organizacije itd.

Zaradi navedenih razlogov na Ministrstvu za kulturo v tem trenutku ne vidimo posebne potrebe po spreminjanju obstoječega oziroma že uveljavljenega načina določitve zavezancev za RTV-prispevek.

Komentarji